CoronaMelder krijgt ‘zusje’ met app GGD Contact

corona app coronaMelder

De app CoronaMelder krijgt volgend jaar een ‘zusje’: de app GGD Contact. Deze bron- en contactonderzoek-app moet de GGD helpen in de snelheid van het onderzoek naar contacten van besmette coronapatiënten.

De mededeling kwam tijdens een technische briefing van de Tweede Kamer van woensdag. Contacten van iemand die na een test besmet blijkt te zijn kunnen via de app veel sneller gedeeld worden met de GGD dan nu het geval is.

GGD Contact komt ofwel eind december of uiterlijk begin januari beschikbaar in de appstores. De app komt niet in de plaats van maar naast de CoronaMelder-app.

Gebruikerstesten

Inmiddels zijn er gebruikerstesten gaande in West-Brabant. De resultaten daarvan zijn nog niet duidelijk. Wel is zeker dat er in december eerst nog een flink aantal praktijktesten volgt. Die zullen  in Gooi en Vechtstreek, Rotterdam-Rijnmond, Twente, ook weer West-Brabant en Zuid-Limburg plaatsvinden.

Voorwaarde voor de landelijk uitrol van de app wel dat de privacy van gebruikers en de ingevoerde contacten helemaal zijn gewaarborgd. Hoe de controle daarop in zijn werk gaat is nog niet duidelijk.

Contactgegevens

Wie positief is geteste of wie nog op de uitslag wacht kan alvast de app gebruiken om zelf contactgegevens in te vullen en door te sturen naar de GGD. Het gaat onder andere om de e-mailadressen en telefoonnummers van degene met wie diegene in contact was.

Nu gebeurt dat nog alleen telefonisch en hebben medewerkers nadien per geval nog vijf tot tien minuten nodig om die gegevens te verwerken. Om hoeveel tijdswinst het gaat hangt af van het aantal contacten waarom het gaat. Daarnaast is de foutenmarge kleiner door de digitalisering.

GGD Contact heeft de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het adresboek van de gebruiker. Die toestemming moet dan komen van de gebruikers. De gegevens komen na selectie dan automatisch in de app terecht. De gebruiker kan ook handmatig gegevens van personen in de app zetten maar dat hoeft dus niet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X