Eerste Kamer stemt in met tijdelijke appwet

corona app coronaMelder

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de zogeheten appwet. Dit is de ‘Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19’.

Nu ook de Eerste Kamer met de wet instemt, zal CoronaMelder op zaterdag 10 oktober landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen. De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload.

De nieuwe wet regelt de wettelijke grondslag voor gebruik van de CoronaMelder-app. Ook staat er een antimisbruikbepaling in de wet. Dit is om te waarborgen dat gebruik van de app altijd op basis van vrijwilligheid gebeurt. Voordat de wet er was waren daar twijfels over.

Aanvulling

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Het stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar gebruik van CoronaMelder verplicht stelt.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde restaurant zaten.

De app herinnert die contacten wel en waarschuwt daardoor meer mensen. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen zij maatregelen nemen en voorkomen dat het virus onbewust op anderen wordt overgedragen.

Test

De app is de afgelopen weken in vijf regio’s getest. Alleen in deze regio’s kun je via de app anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland.

Minister Hugo de Jonge: “Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X