Crowdfunding groeit in 2019

crowdfunding

Crowdfunding mocht zich vorig jaar opnieuw een grote groeisector noemen. De markt groeide in 2019 naar 321 miljoen euro. Het gaat daarbij om een groei van 21%. Dit is verdeeld over 3.284 projecten en dat is weer een groei van 18%.

Dit meldt Crowdfundmarkt.nl op basis van informatie van alle AFM geregistreerde crowdfundingplatformen. Steeds meer start-ups gebruiken crowdfunding om hun plannen te realiseren. Verder is in Drenthe en Friesland de crowdfundmarkt aanzienlijk gegroeid en in Utrecht juist gekrompen.

 

Vastgoed

Vooral vastgoedleningen zijn populair op de Nederlandse crowdfundmarkt. Dit is een kwart van de totale funding en goed voor 77 miljoen euro. Een derde hiervan is opgehaald door particulieren.

Vooral particulieren halen tegenwoordig via deze manier geld op voor financiering voor hun plannen. In 2018 waren er nog ‘slechts’ 590 particuliere initiatiefnemers, in 2019 is dit aantal bijna verdrievoudigd tot 1.440. Deze groep was dit jaar goed voor 34 miljoen euro aan projecten (ten opzichte van 13 miljoen euro vorig jaar). Een groeiend aantal crowdfundingplatformen richt zich daarom ook uitsluitend op particulieren.

Net als in 2018 was duurzaamheid ook een belangrijke thema dit jaar. Het aantal duurzame energieprojecten is echter wel licht gedaald van 127 projecten in 2018 naar 105 in 2019. Met 46 miljoen euro neemt deze branche nog wel steeds ruim 14% van de totale financiering voor haar rekening.

 

Recordomzetten

Een aantal crowdfunders meldt recordomzetten. Zo sloot Collin Crowdfund 2019 af als grootste crowdfinance platform. Dit was met name te danken aan een grote eindsprint in de maand december verstrekte Collin een totaal van ruim 206 miljoen euro aan verstrekte leningen. De portefeuille groeide dit jaar met ruim 40%.

In het laatste kwartaal van het jaar 2019 werd de portefeuille van Knab Crowdfunding geïntegreerd in de Collin portefeuille. Het samenwerkingsverband met Knab bank wordt voortgezet. Potentiële geldleners en investeerders worden via de website van de Knab bank naar Collin doorverwezen.

De autonome groei in 2019 van de Collin portefeuille bedroeg 50 miljoen euro en die van Knab Crowdfunding 9 miljoen. Hiermee behaalde de combi een marktaandeel van 22% en was zij nadrukkelijk marktleider.

Een van de bekendste crowdfundingsacties was die van provider XS4ALL. Nog voordat de crowdfundingsactie startte was er via crowdfunding ruim een miljoen bij elkaar voor een nieuwe provider van comité XS4ALL moet blijven. Het geld is binnen een dag bij elkaar gehaald.

 

Gerelateerde berichten...

X