Cyberaanval legt grootste oliepijpleidingbedrijf VS plat

jaknikker in Texas

Het grootste oliepijpleidingbedrijf in de VS, Colonial Pipeline, lag dit weekend plat door een grote cyberaanval. Daarom voerde de VS een noodwet door, zegt BBC News maandag. Het gaat om een ransomware-aanval.

Alle hoofdleidingen zijn nog steeds afgesloten. Een aantal aftakkingen werken nog wel. Een speciale noodwet zorgt nu dat achttien staten ontheffing krijgen voor extra wegvervoer brandstoffen en geraffineerde aardolieproducten. Zo kunnen de Texaanse grondstoffen in plaats van door de pijpleiding over land bij de getroffen staten terechtkomen, maar dat is lang niet afdoende.

De getroffen staten zijn Alabama, Arkansas, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas en Virginia.

Netwerk

Hoe lang de leidingen nog dicht blijven kon het oliepijpleidingbedrijf nog niet zeggen. Een gespecialiseerd bedrijf van buiten is nog bezig het probleem op te lossen.

Colonial Ppeline heeft een flink netwerk van 9.000 kilometer oliepijpleiding. Daardoor gaan diesel, kerosine en andere olieproducten uit een aantal zuidelijke staten die aan de Golf van Mexico liggen, naar andere staten in de VS.

De hele kwestie kan ervoor zorgen dat de olieprijzen in het land gaan stijgen. Op de prijzen voor de rest van de wereld is naar schatting beperkt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...