Cyberdreigingen grootste zorg Nederlanders

dreiging, cyberdreiging

Cyberdreigingen zijn de grootste zorg van veel Nederlanders. Geopolitieke dreigingen en de uitval van vitale processen volgen op nummer twee en drie.

Dat blijkt uit de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de NCTV naar de beleving van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.

Bijna de helft (47%) van de Nederlander maakt zich zorgen over cyberdreigingen. Nederlanders schatten de kans op cyberdreigingen van alle dreigingen het hoogst in. Ook de verwachte ernst van zo’n gebeurtenis voor de samenleving steeg. Na het stoppen van vitale processen, een stralingsongeval en geopolitieke dreigingen steeg de inschatting van de ernst van een cyberdreiging naar plek 4. Bij de voorgaande drie metingen had dit thema nog geen plek in de top-5. Toen stonden zorgthema’s en inter)nationale spanningen bovenaan.

Inschatting

Nederlanders kregen in het onderzoek 17 gebeurtenissen voorgelegd die een dreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Per gebeurtenis konden de respondenten een inschatting geven van de kans op deze gebeurtenis, de ernst van de gebeurtenis voor de Nederlandse samenleving en hoeveel zorgen ze zich erover maken.

Deze Risico- en Crisisbarometer vindt twee keer per jaar plaats, in het voor- en najaar. Najaar 2021 was de zorg voor spanningen tussen bevolkingsgroepen het grootst. Voorjaar 2021 waren dat de infectieziekten.

Lees ook:
  • IT-professionals voorstander van verplichte basisbeveiliging
  • 76% van alle organisaties geeft toe ransomwarecriminelen te betalen. Een derde daarvan kan nog steeds geen gegevens herstellen

Gerelateerde berichten...

X