Cybersecurity-expert Astrid Oosenbrug wint Vrouw in de Media Award 2021 Z-Holland

cybersecurity-expert Astrid Oosenbrug

Cybersecurity-expert en voorzitter van COC Nederland Astrid Oosenbrug wint de Vrouw in de Media Award 2021 in Zuid-Holland. Volgens zeker 30 procent van de stemmers profileert ze zich het beste in de media.

Oosenbrug is oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA (2012-2017). Daar maakte ze zich onder andere sterk voor digitalisering. Sinds 2018 is ze voorzitter van COC Nederland, de oudste nog bestaande LHBTI-belangenorganisatie ter wereld.

Het Oud- Tweede Kamerlid is mede-oprichter van DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure). Deze stichting voor en door ethische hackers wil de digitale wereld vrijwillig veilig(er) maken. DIVD was bijvoorbeeld een van de partijen die zich inzette om de mega-ransomwarehack van afgelopen zomer te stoppen. Wereldwijd kwamen toen honderden bedrijven onder vuur te liggen.

VIDM

Stemmers over Oosenbrug zijn lovend. “Ze is iemand die staat waarvoor ze staat. Ze is zichtbaar, gedreven, benaderbaar, sterk, daadkrachtig en baanbrekend. Een inspiratie voor vele vrouwen en een sterke sociale persoonlijkheid die zich inzet voor een veilige en diverse samenleving.”

De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale en regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury van journalisten en de vorige prijswinnaar vijf rolmodellen in de provincie Zuid-Holland. Lotte de Bruijn, voorzitter van branchevereniging NLdigital was dit jaar genomineerde voor de regio Utrecht.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. Slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien.

Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...