Data Protection Day 2017: Data is de nieuwe olie

Consumenten merken dat hun privacy steeds vaker in het geding is. De onstuitbare groei van zowel social media als het Internet of Things (IoT) zijn daar debet aan. Bedrijven die data verzamelen en exploiteren krijgen steeds meer toegang tot het dagelijks leven van consumenten. En gezien het feit dat veel werknemers hun toestellen ook voor en op het werk gebruiken, blijven bedrijven hierbij niet buten schot.

Deze en andere zaken komen aan bod op de jaarlijkse Data Protection Day) op 28 januari 2017. Om het belang van Data Privacy Day te onderstrepen houdt beveiliger F Secure een Reddit AMA sessie op vrijdag 27 januari om 15.00 Nederlandse tijd. Eerder dit jaar verrichtte het bedrijf een groot onderzoek.

 

Data koppelen

Volgens Mikko Hypponen, Chief Research Officer van F-Secure mag de impact van deze ontwikkeling niet onderschat worden. “Data is de nieuwe olie,” zegt Hypponen. “En net zoals olie ons voorspoed en problemen opleverde, brengt data ons ook voorspoed en problemen.”

Hypponen waarschuwt al langer voor het feit dat leveranciers van gratis diensten op vele verschillende manieren informatie verzamelen over hun gebruikers. “Twitter weet dat je binnen 6 maanden een nieuw kindje in de familie verwacht”, legt hij uit. “En als adverteerder op Twitter kun je deze gegevens benutten om je advertenties hierop aan te passen. Het is duidelijk dat deze informatie niet afkomstig is van Tweets of afgeleid kan worden van wie men op Twitter volgt. Het blijkt dat Twitter deze data koopt van grote datawarehousingbedrijven. Twitter verbindt deze informatie vervolgens met een account aan de hand van het telefoonnummer.”

Bedreiging

Deze potentiële bedreiging voor de privacy van de consument wordt groter door zoiets simpels als een broodrooster, zegt Hypponen. “Uiteindelijk is iedere broodrooster die je koopt een apparaat dat is verbonden met het Internet of Things. Zelfs als er voor de klant zelf geen enkele IoT-mogelijkheden zijn. Wat het apparaat wel doet, is verbinding maken met thuis: de fabrikant. De reden waarom dit gebeurt, is eenvoudig. Het wordt zeer goedkoop om een chip in de broodrooster te stoppen waardoor de fabrikant voortdurend in verbinding staat met het apparaat. Iedereen gaat dit doen. Ook wanneer de voordelen aanvankelijk beperkt zijn. Het wordt interessant voor de fabrikant wanneer bruikbare analytics en mogelijk ook zelfs data kunnen worden verkocht aan een datawarehousingbedrijf”, aldus Hypponen.

Het goede nieuws is dat gebruikers zich steeds meer bewust worden van hun privacy en de bescherming daarvan. Dat blijkt uit een onderzoek. Zo geven nu evenveel Mac- of iOS-gebruikers als Windows- of Android-gebruikers aan dat hun computer virusbescherming nodig heeft. Dit is een positieve ontwikkeling gezien het feit dat Apple-gebruikers doorgaans eerder geneigd zijn commerciële transacties te verrichten op hun (mobiele) apparaat.

VPN

Hypponen adviseert gebruikers direct na te denken over hun privacy wanneer zij zich aansluiten bij een gratis dienst of wanneer zij een apparaat aanschaffen dat is verbonden met internet. Daarnaast wijst hij op het gevaar van Wifi-netwerken. “Gebruik een goed VPN om jezelf te beveiligen als je van een Wifi-netwerk gebruik maakt”, zegt hij. “Zonder een VPN is het heel eenvoudig voor iemand die dezelfde Wifi gebruikt om grote delen van je internetverkeer te zien. Gebruik dus een VPN op je laptop, op je smartphone en op je tablet.”

Gerelateerde berichten...

X