Datacenter in wijk volgens bewoners vaak geen probleem

datacenter digitale infrastructuur datacentersector restwarmte datacenters datacenterbranche datawarehouse

Een groot datacenter in de woonwijk? volgens veel bewoners is dat geen probleem. Dat vindt althans 37% van de Nederlanders, concludeert VPNdiensten.nl op grond van onderzoek.

Een groter deel, 69 procent wil eerst graag meer inspraak in besluitvorming. Maar juist in de provincies waar veel te doen is om datacenters, namelijk Groningen en Flevoland, hebben de minste bezwaren. Ook in Drenthe is er minder bezwaar tegen de komst van een megadatacenter.

Zo vindt 57 procent van de Groningers het niet erg als er een datacenter in hun woonomgeving komt. De Drentenaren (vijftig procent) en Flevolanders (44 procent) volgen.

Bedenkingen

Toch heeft een aanzienlijk deel bedenkingen. Zo is 57 procent van de respondenten van het onderzoek bang dat hun leefomgeving minder aantrekkelijk wordt. Een flink deel, 66 procent, vindt dat datacenters niet passen binnen de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen.

Ook hier tegen hebben Noord-Nederlanders de minste bezwaren. Daarbij vreest 53 procent voor een lelijker landschap en 61 procent is van mening dat het stroom-, water- en landverbruik van datacentra niet past binnen de landelijke klimaatdoelstellingen.

Kennisgebrek is een mogelijke verklaring voor de verdeelde meningen over de komst. Zo weet slechts een derde wat de persoonlijke gevolgen zijn als er een datacenter in hun omgeving komt. Wel lijkt die bewustwording met de jaren toe te nemen. Vooral onder dertig-minners: 28 procent is op de hoogte van de persoonlijke consequenties. Dit staat tegenover veertig procent van de zestigplussers.

Een positief persoonlijk gevolg, namelijk werkgelegenheid, lijkt voor sommigen wel interessant. Een vijfde van alle ondervraagden wil bij een datacenter werken. Mannen staan hier aanzienlijk meer voor open (dertig procent) dan vrouwen (vijftien procent).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...