Datasilo’s blijven obstakel voor datagedreven werken en procesoptimalisatie

data

Datasilo’s zijn volgens 38 procent van de organisaties een van de grootste struikelblokken bij het verkrijgen van inzicht gebaseerd op alle data die zij ter beschikking hebben. Om een volgende stap te zetten in datagedreven werken wil een derde (32%) beter letten op de juiste invoer van data en een vergelijkbaar percentage (30%) denkt dat het inzichtelijk maken van beschikbare bronnen belangrijk is.

Dit blijkt uit onderzoek van managed services provider UMBRiO, gehouden onder ruim 300 Nederlandse strategische en tactische managers. Het bewust of onbewust in stand houden van de datasilo’s is een bekend probleem binnen organisaties.

In de eerste plaats is dit een gevolg van het werken in verschillende afdelingen, waardoor iedere discipline min of meer zijn eigen IT-omgeving opbouwde. Wat opvalt is dat maar liefst 51 procent van de ondervraagde managers binnen de overheid datasilo’s als grootste hindernis ziet voor datagedreven werken. Gevolg is dat men geen eenduidig klantbeeld realiseert. en dat het lastig is de prestaties van de IT-infrastructuur te monitoren. Ook securitymaatregelen versnipperen zo en dit leidt tot kwetsbaarheden.

Waardevolle data zitten vast in systemen

Organisaties erkennen het belang van data en datagedrevene werken overigens wel. Zo zegt 45 procent van de respondenten dat je door datagedreven te werken als organisatie gerichter producten en diensten kunt ontwikkelen. 38 procent ziet kansen om kostenefficiënter te gaan werken. En 32 procent verwacht productiever te worden. Iets wat in deze krappe arbeidsmarkt geen overbodige luxe is.

Gerelateerde berichten...