DDA: Weinig groei datacentersector

datacenter digitale infrastructuur datacentersector restwarmte datacenters datacenterbranche datawarehouse

De datacentersector in Nederland groeide het afgelopen jaar maar weinig, net als een jaar eerder. Een van de redenen is de bouwstop die vooral geldt in Amsterdam en Haarlemmermeer, dat zorgt voor afnemende belangstelling van vooral buitenlandse investeerders. Volgens de State of the Dutch Data Centers van brancheorganisatie De Dutch Data Center Association (DDA) is het na deze twee magere jaren tijd voor herstel en zelfs wat groei en uitbreiding.

De groei van dit jaar komt vooral voor rekening van ‘white space’. Dit is de ruimte die it-apparatuur en infrastructuur inneemt. De groei daarvan zit vooral buiten Groot-Amsterdam en vooral in Noord-Nederland. Daar verwacht 88 procent van de datacenters groei, zelfs sterke groei. Dat geldt bijvoorbeeld in de regio Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Groei wordt ook voorzien voor Noord-Holland buiten de regio Groot-Amsterdam. Kanttekening daarbij is wel de stroomvoorziening, zo stelt het rapport.

Hyperscale

Dit jaar nemen colocatie-ern hyperscale datacenters 792.000 vierkante meter van de Nederlandse bedrijventerreinen in beslag. Dan zijn kantoren en buitenruimtes meegerekend, Dit betekent  werk voor meer dan 5.400 fte. Indirect gaat het om meer dan 12.000 fte. dit is drie procent roei ten opzichte van het jaar hiervoor. Er is wel een lichte daling zichtbaar in de’enterprise-sector.

Restwarmte

Volgens het rapport komt 99 procent van het energieverbruik van de datacentersector uit groene bronnen. Dat is een flinke groei ten opzichte van 2022, toen dit percentage negentig was. Een klein deel komt daarbij uit wind en zon en veertig procent van de datacenters doet aan opslag van restwarmte of doet aan hergebruik. Hiermee worden bijvoorbeeld de kantoren verwarmd. Volgens DDA groeit dit uiteindelijk toe naar verwarming van kantoorgebouwen in de buurt en in iets mindere mate ook huizen. Dit moet in de komende jaren gaan groeien.

Het rapport stelt ook dat het leeuwendeel van de datacenters zuinig omgaat met gebruik van drinkwater voor koeling. Daarbij kijken ze zoveel mogelijk naar alternatieve bronnen en een stijging van het verbruik verwacht de sector niet. Dat komt onder andere door op handen zijnde innovatie in de manier van koelen.

Wel heeft de sector nog te kampen met negatieve idee over datacenters in combinatie met de beschikbaarheid van energie. Gebrek aan vooral technisch personeel volgt op korte afstand, net als verduurzaming en de hoge prijzen voor energie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...