Den Haag wil betere en veilige gegevensuitwisseling in de zorg

Den Haag skyline

Medische gegevens moeten voortaan veiliger en beter digitaal worden uitgewisseld. De patiënt staat daarbij centraal en zorgprofessionals worden ontlast.

Dat staat in het manifest ‘Samen Vooruit’ van de gemeente Den Haag, ondernemers en ziekenhuizen. Minister Bruno Bruins van medische zorg nam het in ontvangst.

In het manifest vraagt Den Haag samen met onder andere ondernemersvereniging VNO-NCW, zorginstellingen en ziekenhuizen in de stad aandacht voor een betere gegevensuitwisseling en een verdere digitalisering.Ook universitaire instellingen en veel grote bedrijven doen mee.

 

Uitgangspunt

Belangrijkste uitgangspunt van de ondertekenaars is dat zorgverleners onderling medische data met toestemming van de patiënt makkelijker en veiliger delen. Wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg en Volksgezondheid): “Digitalisering en betere gegevensuitwisseling moet zorgen dat diensten en producten sneller, eenvoudiger en toegankelijker worden. Dit geldt zowel  voor burgers, bedrijven en organisaties. Inwoners moeten zelf de regie kunnen nemen over hun eigen gezondheid. Het is belangrijk dat we als gemeente de samenwerking opzoeken met alle betrokken partijen.”

 

Digitale koploper

Het manifest roept op om stappen te zetten om niet alleen de digitale koploper voor de gezondheidszorg in de wereld te worden. We moeten ook de vruchten plukken. Dit zijn volgens de ondertekenaars vooral een betere en slimmere zorg voor patiënten én nieuwe economische kansen voor het bedrijfsleven.

Wethouder Parbhudayal: “Via dit manifest werken we samen aan een preventief beleid en goede zorg. We zorgen voor goodwill bij zorgpartijen en bepalen mede de inhoud. We krijgen uit de eerste hand informatie over ontwikkelingen in de samenleving en we hebben contact met een welwillende minister. Zo kunnen we de Haagse belangen goed dienen.”

Digitalisering

De wethouder noemt ook uitdagingen. “Digitalisering heeft een steeds grotere impact op de maatschappij en daarmee op iedereen die woont en werkt in Den Haag. Mensen verschillen in hun kennis van technologie en in hun digitale vaardigheden. Ouderen krijgen nog te vaak hulpmiddelen die ze uiteindelijk niet gebruiken.”

“Voor zelfregie over de eigen gezondheid en om de kansen van e-health ten volle te kunnen benutten, is daarom ook aandacht nodig voor digivaardigheid, gezondheidsvaardigheid en geletterdheid van onze bewoners. Daarnaast moeten we uiteraard ten allen tijde rekening houden met de AVG.”

 

LSP

In Nederland heeft bijna de helft van de volwassenen heeft toestemming gegeven om hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) uit te wisselen. Vijf procent weigerde. Dat blijkt uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS.

Weigeraars maken zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending. Ook een eventueel gebrek aan gegevensbeveiliging speelt een rol. Een flink deel (76 procent) zegt verder nooit de vraag te hebben gekregen om toestemming. De overige 24 procent heeft toestemming geweigerd nadat ze de vraag kregen. Omgerekend is dat 5 procent van de volwassen bevolking.

Gerelateerde berichten...