Derde Nederlanders denken geen slachtoffer van internetoplichting te worden

man met handboeien

Zeker 33% van de Nederlanders verwacht nooit slachtoffer te worden van internetoplichting. Wel vreest tachtig procent dat (groot)ouders wel in zo’n (online) val lopen. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl.

Vooral jongeren tot dertig jaar lijken niet onder de indruk van cybercriminelen. Van hen denkt maar liefst 41 procent nooit in internetoplichting te trappen. Ruim een derde noemt slachtoffers van digitale fraude zelfs naïef. Onder de respondenten ouder dan dertig jaar bedragen deze percentages 31- en 23 procent.

 

Optreden

Ondanks dat een aanzienlijk deel van de respondenten zich digitaal onaantastbaar voelt, denkt zeven op de tien Nederlanders dat internetoplichting niet te voorkomen valt. Dit is volgens de ondervraagden overigens geen vrijbrief om internetcriminelen hun gang te laten gaan. Zo stelt maar liefst 77 procent dat er te weinig wordt gedaan om internetoplichting te voorkomen.

Vooral bij de politie bestaat er nog veel ruimte voor verbetering, blijkt uit het onderzoek. Van alle ondervraagden denkt namelijk 59 procent dat het zinloos is om achteraf aangifte te doen van internetfraude. Met 71 procent zijn vooral jongeren erg sceptisch over de aanpak van de politie.

Beschermen

Intussen blijkt dat zes op de tien mensen maatregelen neemt om internetfraude te voorkomen. Onder respondenten jonger dan veertig jaar is dit slechts 52 procent. Toch blijkt dat een keer verkeerd klikken voor de meeste cybercriminelen voldoende is om hun slag te slaan. Dat geldt ook voor Whatsapp-berichten.

Fraudehelpdesk

Een handig hulpmiddel daarbij is de publicatie van phishing- en malwaremails van de Fraudehelpdesk. Melders kunnen verdachte e-mails, bij voorkeur als bijlage, sturen naar valse-email@fraudehelpdesk.nl Inzenders krijgen vervolgens een passend advies.

Een selectie uit de valse e-mails komt op de site. Dit is bedoeld als waarschuwing. Het is vooral bedoeld om herkenbare voorbeelden van valse e-mails te laten zien. Zo wordt het makkelijker frauduleuze mails te herkennen.

Gerelateerde berichten...