Developers ontberen zakelijke vaardigheden

developers

Apps zijn de belangrijkste aanjagers van de moderne digitale economie. Ze zijn van cruciaal belang voor bedrijfsleiders. Toch heeft in vacatures slechts een kwart (26%) van de belangrijkste vaardigheden voor developers een zakelijk karakter. Daarbij bevat minstens 49% van alle vaardigheidslijsten geen enkele zakelijke skill als een van hun top 10 vereisten.

Dit blijkt uit een Europese analyse van de beste vacatures voor developers die is uitgevoerd door VMware. Zakelijke vaardigheden zoals (kennis van of ervaring met) financiën (5%), stakeholdermanagement (6%) en projectmanagement (7%) zijn essentieel voor het begrijpen en presenteren van een businesscase voor apps aan bestuursraden. Toch komen ze zelden voor in de belangrijkste vaardigheden die werkgevers zoeken in toekomstig develop-talent.

Bestuursraden zijn op zoek naar zakelijk ervaren developers-talent om de levering van apps te versnellen. En om gebruikers consistente ervaringen te kunnen bieden. Toch ontbreekt zakelijke expertise grotendeels in advertenties voor front-end developers. Slechts 23% van de vacatures voor front-end developers en 22% van de vacatures voor Android-developers vragen sollicitanten om enkele belangrijke zakelijke vaardigheden. Dit, vergeleken met 39% in vacatures voor software-engineers en 63% in vacatures voor data-architecten. Vooral voor front-end developers wordt noch project- noch stakeholdermanagement vermeld in de belangrijkste vaardigheidsvereisten. Dit tegen een achtergrond waarin er sinds begin 2021 meer dan 130.000 functies in heel Europa zijn geadverteerd.

Gerichte werving

Rekruteringsinspanningen moeten specifiek gericht zijn op developers die de waarde van apps kunnen communiceren aan bedrijfsleiders. Het aantal developer-vacatures blijft groeien. De afgelopen jaren is de vraag naar developers-functies in Europa met gemiddeld 38% gestegen. In het eerste kwartaal van 2021 tot dezelfde periode in 2022 steeg het aantal vacatures in Spanje en Italië respectievelijk met 173% en 106%. Het aantal vacatures in Nederland (3%), België (19%) en het VK (22%) steeg minder hard.

De concurrentie op de markt voor dataspecialisten is bijzonder hevig. Zo is de behoefte aan data-ingenieurs in Spanje met 305% gestegen. En de focus van Italië op data-architecten groeide jaar-op-jaar met 210%. Dit laat duidelijk zien dat apps, en de hoeveelheid data die ze produceren, bepalend zijn voor wervingsbeslissingen.

Training en partners

Het gebrek aan zakelijk inzicht zorgt ervoor dat sommige bedrijven zich richten op developers met zakelijke knowhow en investeren in specifieke training, waarbij ze samenwerken met partners om de communicatieve vaardigheden van zowel de developer als niet-developers medewerkers te ontwikkelen. ITQ is zo’n bedrijf.

Gerelateerde berichten...

X