Developers zoeken vacatures met interessante projecten

Developers zoeken vacatures met interessante projecten

Developers selecteren een nieuwe baan vooral op basis van de projecten waar zij aan gaan werken. Met 40 procent van de stemmen staat dit selectiecriterium met stip op één. Gevolgd door flexibiliteit, wat voor 21 procent van de developers het belangrijkst is. Dit blijkt uit onderzoek van Huxley IT. Het recruitmentbureau voor IT-specialisten in Nederland en België onderzocht: ‘What makes developers tick?’.

Verder komt uit dit onderzoek naar voren dat autonomie en salaris voor de softwareontwikkelaar even zwaar wegen; beide selectiecriteria kregen 12 procent van de stemmen. Het resterende aandeel (15 procent) kiest voor de antwoordoptie ‘anders’. De verklaringen erop nageslagen, kan gesteld worden dat deze developers de eerder genoemde factoren even belangrijk vinden. Voor hen zit de aantrekkingskracht dus in de combinatie van projecteigenschappen, flexibiliteit, salaris en autonomie. Andere redenen voor het kiezen van een bepaalde werkgever zijn een platte organisatiestructuur en de werksfeer.

Huxley IT heeft nader onderzocht welke aspecten van flexibiliteit voor developers belangrijk zijn. Voor 43 procent is flexibiliteit in werktijden het belangrijkste aspect. Ook de mogelijkheid om zelf de werklocatie te bepalen scoort hoog, namelijk 22 procent. Andere belangrijke aspecten zijn: parttime werken (16 procent), vrijheid in vakantieplanning (9 procent), onkostenvergoeding (3 procent) of een combinatie hiervan (7 procent).

Joël Bennett, manager IT-divisie bij Huxley IT: “De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat een vacature zonder projecteigenschappen niet compleet is. Dat is tenslotte hét selectiecriterium van developers. Het is niet makkelijk om op te vallen in het grote vacatureaanbod. Ook anno 2016 is een vacaturetekst een belangrijk wervingsmiddel en soms zelfs het eerste contact tussen werkgever en werknemer. Het minste dat werkgevers kunnen doen, is inspelen op wat developers belangrijk vinden in hun keuze. Bedenk: you never get a second chance to make a first impression.”