Digitaal kennisgat overheidsorganisaties

IT-afdelingen

Maar liefst 29 procent van de werkenden in overheidsorganisaties heeft een kennisgat, door te weinig young professionals in de gelederen. Tegelijkertijd zijn bijspijkercursussen over de laatste (IT) ontwikkelingen bij overheidspersonneel vaak niet gebruikelijk. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet.

Het kennisgat is een direct gevolg van de grote vergrijzing. Op dit moment is ruim de helft (54%) van de medewerkers in de overheidssector 45 jaar of ouder. Ter vergelijking: in andere sectoren ligt dit op 45 procent.

Volgens de onderzoekers is dat extra problematisch omdat zeker een derde (31%) van de medewerkers en HR-professionals in de overheid verwacht dat binnen drie jaar de benodigde competenties in hun organisatie zullen veranderen. Met name data-analysevaardigheden (40%) en verstand van technologie (44%) zijn competenties dien men verwacht straks keihard nodig te hebben.

Overheid blijft achter op digitalisering

Komende jaris er dus werk aan de winkel, vooral met IT-gerelateerde competenties en vooral in overheidsinstellingen. Maar ook nu zijn er al uitdagingen. Zo zegt maar liefst een kwart (25%) van de ambtenaren dat hun organisatie minder snel digitaliseert door de vergrijzing.

Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet: “Het is altijd belangrijk om een goede mix van young professionals en ervaren krachten binnen de organisatie te hebben. Dit zorgt ervoor dat aanwezige kennis geborgd blijft en er een continue stroom aan nieuwe kennis en vaardigheden binnenkomt. Zo combineer je het beste van twee werelden. Uit de resultaten van ons HR Benchmark onderzoek blijkt duidelijk dat overheidsinstanties er moeite mee hebben om de jongste generatie op de arbeidsmarkt aan te trekken. Wat kun je hier als werkgever nu in doen? Daarover gaan we graag met jullie in gesprek op ons evenement: HR F!T.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X