Digitale gemeenten goed gewaardeerd maar liever fysiek

zoom communicatie-apps microsoft teams essentials

De online participatie bij gemeentelijke bijeenkomsten tijdens corona krijgt waardering, maar toch heeft fysiek de voorkeur. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Citisens.

Dit onderzoek startte in februari 2021 onder een panel van 55.000 Nederlanders. Ruin 2.900 Nederlanders deden mee. De deelnemers die aangaven dat ze het afgelopen coronajaar meededen aan een online bewonersbijeenkomst of webinar zeggen over het algemeen tevreden te zijn. Zeker 45% van de invuller gaf aan dat ze de kwaliteit van de online participatie vergelijkbaar te vinden dan bijvoorbeeld een bewonersbijeenkomst fysiek op locatie.

2020 was het jaar waarin gemeenten in Nederland ‘massaal digitaal’ gingen in het bereiken en betrekken van inwoners. De mogelijkheid om participatie via een online kanaal of tool te organiseren was er al langer. Maar vanwege corona kreeg deze manier van vergaderen een flinke boost.

Over het algemeen vindt men dat je zorgen en vragen even goed kunt inbrengen tijdens een online bewonersbijeenkomst of webinar als een fysieke bijeenkomst op locatie’.

Online platform

Het meest positief zijn Nederlanders over hun deelname aan een online platform zoals ikpraatmee.nl. Maar liefst 75% van de invullers die in het afgelopen jaar een online platform bezocht, vond dit (zeer) prettig.

Het minst positief is men over hun deelname aan een online bewonersbijeenkomst via bijvoorbeeld Zoom of MS Teams. Van de invullers gaf 64% aan dit (zeer) prettig te vinden.

Wel is het zo dat 51% van de mensen die voor corona ook meededen aan dergelijke activiteiten de voorkeur geeft aan fysieke bijeenkomsten.In deze groep gaf het overgrote deel (94%) dat ze een online enquête van de gemeente hadden ingevuld.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X