Wifigebruikers hebben geen idee hoeveel bereik in huis verloren gaat

wifi publicroam

Wifigebruikers hebben vaak geen idee hoeveel bereik in huis verloren gaat. Dat blijkt uit de KPN Wifi Monitor. Wel zijn de meeste mensen redelijk tevreden over de kwaliteit van de wifi.

Meer dan de helft van de wifigebruikers (59%) heeft intussen geen idee hoeveel bereik er bij hen thuis verloren gaat en vooral over hoe ze dit kunnen verhelpen. Vier van de vijf gebruikers ervaren de wifi thuis als (zeer) goed. Jongeren zijn vaker ontevreden over hun wifibereik. Zij hebben meer apparaten die via wifi verbinding maken met het internet.

Hybride werken

Hybride werken wordt steeds meer de standaard. Maar helaas slaagt niet iedereen erin om overal in huis een kwalitatieve verbinding te maken. Slecht wifibereik in huis zorgt voor een trage of instabiele internetverbinding. Een op vijf (21%) wifi-gebruikers verplaatst zich thuis om bewust op zoek te gaan naar een ruimte met een beter wifibereik. Dat gebeurt vooral vaak bij belangrijke videovergaderingen.

Thuiswerken maakte meer dan ooit het belang van een goede wifi-verbinding duidelijk. Zeven procent van de thuiswerkers geeft aan een keer terug naar kantoor vluchten omdat ze daar over een betere wifi konden beschikken. Een slechte wifi leidt niet alleen tot ergernis bij de gebruikers maar ook bij hun collega’s. Zo spreekt een kwart van de wifi-gebruikers (25%) een ander weleens aan op zijn of haar slechte verbinding.

Liever trage verbinding dan wegvallen

Als gebruikers ontevreden zijn over hun wifi-kwaliteit komt dat vooral door een wegvallende verbinding (63%). Dit zorgt voor meer ergernis dan een te langzame verbinding (42%). Men zoekt de oplossing meestal in overschakelen naar mobiel internet (4G/5G) (49%). Een kleine groep (15%) weet in een dergelijk geval nog gebruik te maken van bekabeld internet.

Bijna één op drie gebruikers past soms zelf thuis de instellingen van het modem om betere wifi in het hele huis te krijgen. Overschakelen van kanaal biedt veelal een oplossing.

Sinds het ontstaan van het draadloze internet, neemt de druk op de wifi alleen maar toe. Dat komt door het snel toenemende aantal gebruikers. Een derde gebruikt wifi normaal gesproken met drie personen of meer tegelijk.

Intussen zijn er ook steeds meer apparaten in huis die via wifi verbonden zijn met het internet. Zo geeft ruim een derde (36%) van de jonge wifi-gebruikers aan meer dan tien aan wifi gekoppelde apparaten in huis te hebben. De gemiddelde gebruiker zegt drie apparaten met hun wifi te hebben.

Kleinere kerstboom

Ondanks het feit dat de meeste huishoudens kunnen beschikken over een goede internetverbinding gaan er veel Mbit/s verloren in huis. De woonkamer (55%) en de meterkast (34%) zijn de favoriete plekken voor het plaatsen van de router die het wifi-signaal in huis verspreidt. Dat betekent wel dat in de naastgelegen ruimtes het bereik het beste is. Op plekken als de zolder en garage is dat een stuk minder. Ruim een derde (37%) lost dit op door gebruik te maken van wifi-versterkers, vooral bij grotere woningen.

Maar niet alleen de afstand tot het modem speelt een rol. Ostakels zoals muren, deuren, een aquarium en zelfs mensen kunnen het wifi-signaal belemmeren. Ook de kerstboom met bijbehorende lichtjes veroorzaakt vaak problemen met de wifi-ontvangst.

Eén op de vijf wifi-gebruikers is daardoor bereid om een kleinere kerstboom in huis te nemen als daardoor de wifi beter blijft. Vooral de jongere gebruikers (38%) nemen een liever een kleinere boom dan in te moeten boeten op hun wifi-kwaliteit.

Lees ook:
  • Beurs Zorg & ICT. Het mag weer! Thema: Keep up the change
  • Geen vertraging meer tijdens het thuiswerken. 5 tips voor sneller internet

Gerelateerde berichten...

X