“Wifi vaak belangrijker dan maaltijd”

“Wifi vaak belangrijker dan maaltijd”

Wifi: als alles goed werkt kijken we er niet naar om, maar als de verbinding hapert, voelt het voor veel Nederlanders alsof hun wereld instort, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Netgear over het internetgedrag van Nederlanders. Het onderzoek brengt de rol van deze draadloze standaard in het leven van Nederlanders in kaart, en constateert opmerkelijke gevolgen wanneer de wifi niet goed werkt. “De emoties lopen hoog op en serieuze consequenties voor school of werk doen zich voor.”

Ongeremde emoties en frustraties

Het onderzoek onthult dat Nederlanders niet bepaald goed zijn in het omgaan met een haperende of trage draadloze verbinding. En dat dit de emoties behoorlijk kan opvoeren. 1 op de 3 Nederlanders geeft toe zich regelrecht te vervelen en niet goed te kunnen vermaken als het netwerk niet goed werkt (27%). Sommigen gaan nog verder: een kwart (24%) zegt zich daadwerkelijk machteloos te voelen bij een slecht werkende wifi, en 15% raakt zelfs in paniek.

Vervelende consequenties

Dat de emoties soms hoog oplopen, is niet gek. Nederlanders blijken namelijk vervelende gevolgen te ervaren wanneer het internet het niet goed doet. Zo is 13% van de Nederlanders wel eens serieus in de problemen gekomen met werk of school omdat het wireless netwerk niet naar behoren werkte. 1 op de 5 Nederlanders (19%) heeft hierdoor zelfs wel eens een belangrijke meeting gemist. Aan de andere kant gebruiken Nederlanders slechtwerkend internet ook als een excuus voor hun eigen gewin: 1 op de 10 Nederlanders (9%) heeft slechtwerkende verbindingen wel eens als smoesje gebruikt om onder een meeting of opdracht voor werk of school uit te komen. Opvallend is dat mannen dit vaker doen dan vrouwen (M: 11%; V: 7%).

Wifi belangrijker dan basisbehoeftes

Een goed werkende wifi-verbinding blijkt dus onontbeerlijk voor de Nederlander: meer dan de helft van de Nederlanders (57%) geeft dan ook aan geen dag te kunnen doorkomen zonder wifi thuis, en maar liefst 3 op de 10 Nederlanders (29%) kijkt enkel nog naar films en series via de wifi in plaats van de TV. Zodoende blijkt zelfs dat Wifi voor Nederlanders belangrijker is dan andere basisbehoeftes: bijna 3 op de 10 Nederlanders (28%) vindt een goede wifi-verbinding belangrijker om hun dag succesvol door te komen dan goede voeding. En als Nederlanders slechts één item mee konden nemen naar een onbewoond eiland zou een derde van de Nederlanders (34%) dan ook voor een mobiel apparaat met internetverbinding kiezen.

Anno 2024 nog steeds problemen

Hoewel Nederlanders zo gesteld zijn op hun wifi, laat de snelheid ervan in Nederland, zelfs anno 2024, nog steeds wat te wensen over. 14% van de Nederlanders heeft regelmatig te maken met langzame wifi, en over het algemeen ergeren bijna 3 op de 10 Nederlanders (29%) zich wel eens aan wifi die niet goed werkt. Daarbij werkt de wifi thuis voor 2 op de 5 Nederlanders niet altijd overal even goed (41%). Ook vertraagt de snelheid bij het verbinden van meerdere slimme apparaten (15%) wanneer huisgenoten de wifi tegelijkertijd gebruiken (16%), en tijdens het streamen of gamen 16%). De behoefte aan een betere en snellere verbinding is aanwezig: een kwart van de Nederlanders (25%) zou zelfs bereid zijn meer te betalen voor een beter werkende wifi.