Digitale huisartsenpost passeert 16.000 online consulten

huisartsen

De digitale huisartsenpost en -praktijk Spreekuur.nl passeert een jaar na lancering de grens van 16.000 patiënten. De vliegende start is volgens de eerste jaarcijfers mede dankzij corona.

De eerste digitale huisartenpost van Nederland ging van start in drie regio’s. Bij 75 procent van deze online consulten zou normaal gesproken een doktersbezoek nodig zijn. Dat begon op 11 maart 2020 versneld uitgerold bij Huisartsenpost Eemland (Amersfoort, Barneveld). Dit was vooral vanwege de coronacrisis.

Een tweede regio, Rijnmond (Rotterdam), volgde een maand later en Drenthe startte in december 2020. Recent is Spreekuur.nl ook beschikbaar voor patiënten van een aantal dagpraktijken. De dienst is inmiddels toegankelijk voor zo’n twee miljoen patiënten in de drie zorggebieden.

Anemnese

Spreekuur.nl is een initiatief van ICT-leverancier Topicus en DigiDok. Patiënten krijgen locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor spoedvragen over bijvoorbeeld wonden, oogklachten, koorts en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnesevragen te doorlopen en door een foto of video toe te voegen.

Huisartsen en triagisten krijgen deze informatie vervolgens via een digitaal systeem. Ze kunnen het consult afhandelen via een chat, of videobellen. Ook komt er een automatisch een samenvatting in het elektronisch patiëntendossier. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies meteen naar een spoedlijn te bellen.

In de piekperiode van de eerste corona-golf was 40 procent van de consulten gerelateerd aan COVID-19. Daarnaast meldden patiënten vooral huidklachten, wonden, klachten door vallen, stoten en kneuzingen. Slechts drie procent van de patiënten moest rechtstreeks naar de Spoedeisende Hulp.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 39 jaar. De oudste patiënt was 90 jaar, de jongste jonger dan een jaar. Tweederde van de consulten werd afgenomen bij vrouwen. Gemiddeld moesten patiënten op de huisartsenpost 13 minuten wachten op een consult.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...