Echte kosten gefaald ICT-project CBR verborgen gehouden voor Tweede Kamer

Het CBR heeft de werkelijke kosten van een falend ICT-project achtergehouden voor het Ministerie van Infrastructuur. Daardoor is de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd. Dat blijkt uit onderzoek van TV-programma ZEMBLA. Het programma wordt donderdag 18 april uitgezonden.

 

Het project werd vijfmaal duurder dan gepland. Achterstanden bij het computerproject zijn de belangrijkste oorzaak voor de problemen bij het CBR, waardoor duizenden mensen zonder rijbewijs kwamen te zitten.

Het ICT-project ‘Rijgeschiktheid aan het stuur’ was in 2014 begroot op 7 miljoen euro. Het zou in 2016 opgeleverd worden. Inmiddels zijn de kostenramingen opgelopen tot ruim 34 miljoen euro en is het nog altijd niet klaar, blijkt uit interne documenten van het CBR waar Zembla de hand op legde.

Het nieuwe computersysteem moest de groei van het aantal klanten opvangen. Het behoort inmiddels tot de drie duurste ICT-projecten die onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden uitgevoerd.

 

Te groot

Het Ministerie publiceerde tot nu toe alleen cijfers vanaf 2017. Daardoor leek de kostenstijging beperkt te blijven tot 11 miljoen euro. De werkelijke stijging vanaf 2013 bedroeg 27 miljoen euro. Dit werd echter niet publiek gemaakt en niet aan de Tweede Kamer gemeld. Volgens het Ministerie gebeurde dit omdat het CBR die cijfers niet aan hen verstrekte.

Een voormalige ICT-manager van het CBR vertelt in ZEMBLA dat het computersysteem dat het CBR aanschafte, te groot en te complex is. Zozeer dat er nauwelijks programmeurs te vinden zijn die ermee kunnen werken. Naar verluidt worden er nu mensen uit Vietnam ingevlogen om de problemen op te lossen.

Interne kritiek op het project werd niet serieus genomen. De oude systemen kunnen de toestroom van aanvragen inmiddels niet meer aan. Daardoor kwamen onder andere 1200 beroepschauffeurs werkeloos thuis te zitten, omdat hun rijbewijs niet op tijd verlengd werd. Ook duizenden ouderen werden de dupe van de problemen bij het CBR.

 

Veiligheidsupdates

Omdat de invoering van het nieuwe systeem ernstig vertraagd is, werkt het CBR noodgedwongen door met sterk verouderde systemen. Het bureau draait onder andere nog op Windows XP, waarvoor al vijf jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan.

Volgens de ICT-manager zijn een miljoen medische dossiers opgeslagen in een Oracle 9 database, waaraan al 9 jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. “Op Windows XP kan gewoon worden ingebroken. Juist medische gegevens moeten heel nauwkeurig worden opgeslagen, wettelijk moet dat beschermd zijn”, aldus hoogleraar ICT Jan Friso Groote.

Het CBR bevestigt dat medische dossiers op verouderde systemen zijn opgeslagen, maar stelt dat het risico dat gegevens uitlekken minimaal is, omdat de oude systemen van internet zijn afgekoppeld.

Elk jaar krijgen meer dan een miljoen Nederlanders te maken met het CBR wanneer zij hun rijbewijs willen halen of verlengen. Onlangs werd het CBR onder aangescherpt toezicht gesteld door het Ministerie van Infrastructuur, vanwege de grote achterstanden bij de rijbewijskeuringen.

Het programma van ZEMBLA , chaos bij het CBR, is op donderdag 18 april om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2. De herhaling is op donderdag 25 april om 10.10 uur.

Gerelateerde berichten...

X