Een krachtige mix van informatie en toepassingen dankzij technologie

cloud

Met verschillende wereldwijde crises die ons dagelijks leven in beslag nemen, is het belangrijk om te zien waar we technologie kunnen gebruiken om deze moeilijke menselijke problemen op te lossen. Tegenwoordig hebben we meer dan ooit toegang tot gegevens van wearables, medische apparaten, omgevingssensoren, video-opnames en andere verbonden apparaten. In combinatie met cloudtechnologieën, zoals computer vision, machine learning en simulatie, beginnen we een glimp op te vangen van waar die krachtige mix van informatie en toepassing ons kan brengen. Werner Vogels, CTO bij Amazon doet tech-voorspellingen voor 2023 en verder.

De volgende golf van innovators en uitvinders bouwen al aan oplossingen om de planeet te herbebossen, onze jeugd actief te houden en de supply chain opnieuw in te richten, van magazijn tot levering. Naarmate toegang tot geavanceerde technologie niet meer te missen is – aangezien alles in het leven wordt omgezet in data die we kunnen analyseren – gaan we een stortvloed aan innovatie zien.

Cloudtechnologieën verandert sport

Net als muziek en video wordt ook sport een datastroom die we kunnen analyseren. De inzichten die dit de komende jaren oplevert, transformeert de hele sportindustrijd.

Sport is onderdeel van de mens. Het overstijgt tijd, culturen en fysieke grenzen. Tot nu toe had televisie de grootste invloed op de evolutie van de professionele sport, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor wat vandaag de dag een industrie van 500 miljard dollar is. De volgende baanbrekende technologische vooruitgang staat voor de deur. In de komende jaren zal elk facet van elke sport een digitale transformatie ondergaan, en dit zal gebeuren op elk spelniveau, van jeugdbasketbal tot professioneel cricket.

Inzichten dankzij technologie

Topcompetities, zoals de Bundesliga en de NFL, zijn videostreams, wearables, IoT-sensoren en meer gaan gebruiken voor real-time analyses en inzichten. Kijken we vooruit dan zullen deze mogelijkheden zich blijven ontwikkelen en zullen de technologieën belangrijk worden in bijna elke sport en op elk niveau. Stel je een scenario voor waarin een coach computer vision en biometrische gegevens die in real-time in de cloud worden geanalyseerd, kan gebruiken om een speler te wisselen voordat hij verkrampt, en hem vervangt door de best uitgeruste teamgenoot. Dat is nu meetbaar. Dit verbetert tegelijkertijd de veiligheid van de speler en verhoogt het concurrentievermogen van het spel. De sportwereld staat momenteel aan de vooravond van de grootste revolutie ooit, en cloudtechnologieën staan centraal in deze verandering.

De kracht van simulaties

Spatial computing. Simulatie. Digitale tweelingen. Deze technologieën zijn al jaren langzaamaan volwassen aan het worden, maar de dagelijkse impact is beperkt gebleven. Dit verandert snel en in 2023 zal de cloud deze technologieën toegankelijker maken, wat op zijn beurt een nieuwe klasse gebruiksscenario’s mogelijk maakt die niet gebonden zijn aan fysieke beperkingen.

Simulaties worden gebruikt om betere raceauto’s te bouwen, het weer te voorspellen en de aandelenmarkt te modelleren. Hoewel de problemen die simulaties kunnen oplossen aanzienlijk zijn, vormt de moeilijkheid van het bouwen en uitvoeren van simulaties een barrière voor alledaagse gebruikssituaties.

Bedrijven hebben behoefte aan krachtige hardware en gespecialiseerd personeel. Neem als voorbeeld een vloeistofdynamische simulatie voor een straalvliegtuig of raceauto, waar het tot 150 TB aan gegevens kan kosten om slechts één seconde van een real-worldscenario te simuleren. Met simulatie kunnen we in de toekomst kijken om de impact van onze inspanningen te zien. Dit, door talloze wat-als-scenario’s uit te voeren die onze vragen beantwoorden. Zonder te hoeven afwachten wat de impact zou kunnen zijn over vele jaren.

Spatial computing

Een ander gebied waar ik een snelle toename van innovatie zie, is spatial computing. Bedrijven bouwen gespecialiseerde hardware. En gebruiken cloudtechnologieën om 3D-modellen van vrijwel elke omgeving vast te leggen en te maken. Dit kan binnenkort met slechts een mobiel apparaat. Het zal een nieuwe golf van innovaties in de architectuur-, bouw-, commercieel vastgoed- en retailsector inspireren. Net als video voor internet, zal spatial computing de komende jaren snel evolueren tot een punt waarop 3D-objecten en -omgevingen net zo gemakkelijk te maken en te consumeren zijn als je favoriete korte social mediavideo’s.

Een golf van innovatie in slimme energie

We zitten middenin een nieuwe energiecrisis. Stijgende kosten en betrouwbare toegang tot energie zijn wereldwijde problemen. Inmiddels zijn er verschillende volwassen technologieën die beginnen te convergeren. Deze stellen ons in staat de crisis aan te pakken.

De omgeving om ons heen produceert meer dan genoeg duurzame energie. De uitdaging zit eigenlijk in opslag en on-demand levering aan de systemen die die energie verbruiken. De cloud maakt materiaalonderzoek mogelijk voor nieuwe use-cases. Zoals het integreren van energieopslag in de structuur van de objecten die ze willen aandrijven. Stel je een schip voor waar de zijkanten van het schip eigenlijk de batterijen zijn die het tijdens de reis van stroom voorzien.

Microgrids en energie

Een ander gebied is de decentralisatie van energie. Met onzekerheid over de beschikbaarheid van energie, wenden sommige gemeenschappen zich tot microgrids. Ik zie microgrids graag als gemeenschappelijke tuinen, maar dan voor energie. Leden van de gemeenschap gebruiken die om zichzelf te onderhouden. Zo zijn ze minder afhankelijk van traditionele energiebedrijven. En van hun verouderende infrastructuur. Cloudtechnologieën spelen een rol om dit mogelijk te maken.

We gaan ook zien dat op IoT gebaseerde, slimme consumptieapparaten het komende jaar een grote vlucht nemen over de hele wereld. Dit leidt tot de volgende golf van innovaties die voortkomen uit de nieuwe waarnemingsmogelijkheden die deze apparaten bieden. Dit zowel voor thuis als in bedrijven. Stel je de energiebesparingen voor die we kunnen behalen door historische gebouwen achteraf uit te rusten met energiebesparende technologieën.

Voorspelling 4: De aanstaande transformatie van de supply chain
In 2023 gaan de acceptatie van technologieën zoals computer vision en deep learning, de supply chain vooruithelpen. Wagenparken zonder bestuurder, autonoom magazijnbeheer en simulatie zijn slechts enkele van de optimalisaties die gaan leiden tot een nieuw tijdperk in slimme logistiek en wereldwijde supply chain.

Iets waar ik de afgelopen jaren regelmatig over heb nagedacht, is de kwetsbaarheid van de wereldwijde supply chain. We worden hier dagelijks aan herinnerd: late leveringen, niet-beschikbare producten, lege schappen. Veel bedrijven worstelen met dit soort logistieke uitdagingen. Dat gaat veranderen.

Het begint met het zelf vervaardigen van goederen. IoT-sensoren in fabrieken komen vaker voor. En we gebruiken machine learning om machinestoringen niet alleen te voorspellen, maar ook te voorkomen. Minder downtime betekent een consistente productie.

Supply chain verandert

Het verzenden van die producten over de hele wereld is een hele andere uitdaging. Digitale vrachtnetwerken aangedreven door de cloud doorkruisen landen, zelfs oceanen, en bieden real-time gegevens waarmee vervoerders de meest efficiënte scheepvaartroutes kunnen optimaliseren en van koers kunnen veranderen als reactie op onvermijdelijke gebeurtenissen, zoals uitval van apparatuur en weersverstoringen. Zie het als real-time inzicht in de huidige staat en aankomsttijd van goederen, maar dan op elk niveau van de supply chain.

Deze vrachtnetwerken maken de weg vrij voor de eerste cross-country autonome vrachtwagenzendingen. Door het gebruik van ruimtelijke berekeningen, edge computing en simulatie heeft autonoom transport een enorme impact op de supply chain.

Bij aankomst in een lokaal magazijn worden robotpicking, ordersortering en geautomatiseerd verpakken gemeengoed. Nieuwe innovaties in robotica die gebruikmaken van AI, computer vision en nauwkeurige verwerking van individuele producten in de inventaris van een bedrijf komen op. Autonome robotica speelt ook een grotere rol in de magazijnwereld. Stel je eens voor dat we een heftruckchauffeur, die een groot deel van de tijd besteedt aan het zoeken naar producten, kunnen bijstaan met een real-time digitale tweeling van de inventaris. Eén die we constant up-to-date houden met behulp van autonoom vliegende voorraaddrones.

Silicium op maat

Het gebruik van speciaal gebouwde chips gaat in 2023 snel toenemen. Als gevolg hiervan zal het innovatietempo toenemen naarmate workloads profiteren van hardware-optimalisaties die de prestaties maximaliseren, terwijl het energieverbruik wordt verlaagd en de kosten worden verlaagd.

Op maat gemaakt silicium en gespecialiseerde hardware winnen terrein bij consumententechnologie. Alles, van onze laptops tot onze mobiele telefoons tot onze draagbare apparaten, maakt aanzienlijke prestatiesprongen door de fabricage en toepassing van op maat gemaakt silicium. Hoewel de acceptatie snel is gegaan bij consumenten geldt dit niet voor zakelijke applicaties en systemen. Daar hebben software en hardware traditioneel langere vernieuwingscycli. Dit zal de komende jaren echter snel veranderen naarmate de toegankelijkheid en acceptatie van op maat gemaakt silicium toeneemt.

Optimale GPU’s

We weten dat de workloads die bedrijven in de cloud draaien, uitvoerender en kosteneffectiever kunnen zijn als ze worden uitgevoerd op speciaal silicium. Speciaal gebouwd voor specifieke gebruikssituaties. Neem bijvoorbeeld machine learning workloads. Software-ingenieurs vertrouwden van oudsher op dure, energieverslindende GPU’s om alles te doen. Deze one-size-fits-all-benadering is echter niet efficiënt. De meeste GPU’s zijn niet geoptimaliseerd voor deze taken. In de komende jaren zullen meer ingenieurs de voordelen zien van het verplaatsen van workloads naar processors die speciaal zijn ontworpen voor specifieke opgaven.

Gerelateerde berichten...