Eerste 5G-verbinding in Maastricht

In Maastricht ging gisteren de eerste 5G-verbinding via het bestaande Nederlandse netwerk ‘live’. Dat meldt provider Vodafone. Het bedrijf werkte samen met Ericsson voor de opzet van het eerste basisstation.

Dit station gebruikt een lokale testlicentie in de 3,5 GHz-band. De site in Maastricht is hiermee voorloper van Eindhoven. Daar gaan de gemeente, Ericsson en VodafoneZiggo na de zomer de kansen van 5G verder verkennen.

 

5G-verbinding

Eerder werden al proeven gedaan met 5G-frequenties, veelal in besloten testomgevingen op laboratoriumschaal. “Dit basisstation in Maastricht staat buiten en werkt ‘live’ in het Nederlandse operationele netwerk. Het maakt gebruik van de 3,5 GHz testfrequentie. Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation, kunnen we nu daadwerkelijk data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen”. Dat stelt Matthias Sauder, directeur mobiel netwerk bij VodafoneZiggo.

 

Eindhoven

Doel van het 5G-basisstation in Maastricht is om in het echte bestaande netwerk ervaring op te doen. Het gaat om nieuwe 5G-technologie en diensten die met 5G mogelijk worden. “We werken nu met beperkt testspectrum en vermogen”, verklaart Matthias: “Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen.”

In de komende periode volgen nadere praktijktesten om alles rond dit basisstation te finetunen. Maastricht vormt zo een referentiesite en een ‘blauwdruk’ voor het project in Eindhoven.

 

Vijfde generatie

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. De frequenties voor 5G worden waarschijnlijk in 2020 geveild. De Kamer stelt dat die dan wel transparant moet zijn.

De nieuwe technologie is veel sneller en betrouwbaarder dan het bestaande 4G. De uitrol van 5G kan helpen om digitaal koploper te blijven.

Gerelateerde berichten...

X