Eerste publiek toegankelijke supercomputer ADA waarschijnlijk naar FoodValley Ede

De eerste publiek toegankelijke supercomputer komt waarschijnlijk te staan in de Edese FoodValley. De supercomputer ADA komt ter beschikking aan voornamelijk bedrijven en instellingen.

De naam ADA is een afkorting van Accelerating Data Analysis. Supercomputer ADA biedt dataverwerking door middel van een publiek toegankelijke supercomputer. ADA is een samenwerking van twee Groningse ondernemers. Het initiatief is opgezet om de complexe technologie van supercomputing voor een breed publiek toegankelijk te maken.

DCValley, de beheerders van FoodValley en ADA Computing willen in het toekomstige high performance datacenter van DCValley in Ede de grote rekencapaciteit van ADA beschikbaar maken.

 

Centraal

Co-founder van ADA Computing Wikke van der Hoek vertelt: “De centrale ligging van Ede is enorm gunstig. Bovendien is in de FoodValley een indrukwekkende beweging gaande qua innovaties en bedrijvigheid. Dat is enorm interessant voor een supercomputer als ADA.”

FoodValley regio ontpopt zich tot innovatief broednest van zowel opleidingen als bedrijven. Voor projecten is regelmatig extreme rekenkracht nodig. Een gewone computer heeft uren of dagen nodig voor deze complexe berekeningen. Een supercomputer, die voor de meeste organisaties onbetaalbaar is, verwerkt enorme hoeveelheden data in enkele minuten.

 

Groeiende vraag

DCValley NL1 wordt in Ede gebouwd om te beantwoorden aan de groeiende vraag vanuit de regio naar lokale dataopslag en dataverwerking. De voorbereiding om te starten met de bouw zijn in volle gang.

Vincent Wammes illustreert: “Dit biedt kansen voor bijvoorbeeld grote tech-bedrijven, universiteiten en ziekenhuizen. Maar ook voor een diversiteit aan kleinere projecten. Denk bijvoorbeeld aan analyses voor de voedingsindustrie of digitale animaties voor filmproducties.”

 

Wanneer ADA precies naar Ede komt is nog niet duidelijk.

Gerelateerde berichten...