Eerste volledig offline gegevensoverdracht door Constantijn van Oranje op CES

Constantijn van Oranje op CES 24

Door het scannen van een speciale bewegende digitale code op het Nederlandse paviljoen op de Consumer Electronic Show in Las Vegas, kon Constantijn van Oranje, Special Envoy for Techleap, als eerste een bestand volledig offline ontvangen op zijn telefoon.

De technologie voor deze offline manier van gegevensoverdracht is een ontwikkeling van het Eindhovense bedrijf LiveDrop. Het bedrijf werkte de afgelopen drie jaar aan de ontwikkeling van een technologie die het mogelijk maakt om te blijven communiceren zonder verbinding met internet.

Deze manier van gegevensoverdracht in één richting is zeer veilig. Je kunt het apparaat van de verzender immers niet injecteren met malware tijdens de gegevensoverdracht.

Willekeurige bestanden, zoals foto’s, PDF’s en Office-documenten, worden weergegeven in de vorm van een geavanceerde datamatrix die lijkt op de bekende QR-code. De ontvanger kan deze datamatrix vervolgens scannen. Dit kan ongeacht of dit een iOS- of Android-telefoon is. De technologie zorgt dat het originele bestand vervolgens beschikbaar is voor de ontvanger. Dit maakt foutloos delen van bestanden mogelijk, zonder een zogenaamde handshake tussen zender en ontvanger.

Ook voor zorg

De technologie werkt ook op Windows en Linux. Er vinden momenteel tests plaats in de gezondheidszorg met een pilot met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en zorgorganisatie Vivent.

Op CES lanceerde LiveDrop samen met Special Envoy Constantijn van Oranje de LiveDrop Offline Sharing app voor iOS en Android. De eerste versie kan bestanden versturen tot 150KB en het ontvangen van een bestand duurt slechts enkele seconden.

LiveDrop is een van de 70 Nederlandse start-ups die onderdeel zijn van de Nederlandse RVO delegatie en is op CES op zoek naar toekomstige businesspartners en eindklanten met name in de domeinen zorg, defensie en cyber security.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...