Eind-tot-eindversleuteling beter beveiligd voor WhatsApp-gebruikers

WhatsApp boetes encryptie chatberichten
Whatsapp

Eind-tot-eindversleuteling voor WhatsApp-gebruikers is voortaan beter beveiligd. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend en voegde toen meteen ook de extra functie toe die dit mogelijk maakt.

Het gaat om een functie voor alle smartphones waarmee je ook de back-ups van de gespreksgeschiedenis met eind-tot-eindversleuteling kunt instellen. Eerst kon dat alleen voor de lopende chats. Wie de versleuteling instelt kan alleen zelf de toegang krijgen tot de back-ups van gespreksgeschiedenissen.

Stap verder

De nieuwe functie met end-to-end-encryptie gaat een stap verder dan de oude methode. Normaal gesproken krijgen gebruikers toegang tot de chatgeschiedenis via een wachtwoord. Dit wordt beheerd door WhatsApp zelf die de gegevens vervolgens op Google Drive of iCloud zet.

De gegevens van de gebruikers zijn alleen na toestemming van de gebruiker in te zien door WhatsApp zelf, Google of Apple. Het verschil met de oude situatie is dat het ingestelde wachtwoord nu nergens anders staat opgeslagen en ook met niemand gedeeld kan worden.

Wat privacy betreft is dat een voordeel. Nadeel is wel dat wie het wachtwoord kwijtraakt, pech heeft. Onder andere daarom is de functie de afgelopen tijd eerst uitgebreid getest.

Alleen als een of meer berichten gerapporteerd zijn kunnen deskundigen van moederbedrijf Facebook de chatgeschiedenis nog inzien. Het gaat dan alleen om het gewraakte deel. De rest is alsnog niet in te zien.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...