Enquête: massaal thuiswerken maar vaak zonder protocol

thuiswerken bureau met boeken en telefoon

Nederlandse bedrijven laten kantoormedewerkers massaal thuiswerken. Maar intussen heeft nog niet de helft een protocol. Dat blijkt uit een grote steekproef.

Een ruime meerderheid (86 procent) van de kantoormedewerkers in Nederland heeft de mogelijkheid om op afstand van kantoor (remote) te werken. Driekwart van de kantoormedewerkers maakt hier ook daadwerkelijk gebruik van. Toch heeft nog niet eens de helft van de bedrijven en organisaties waarbij het mogelijk is om op afstand te werken, een protocol opgesteld.

Dat betekent bijvoorbeeld dat er niet is vastgelegd aan welke regels medewerkers zich dienen te houden bij het werken op afstand (47 procent). Zonder heldere protocollen met richtlijnen over wat wel en niet is toegestaan lopen bedrijven mogelijk risico’s op het gebied van dataprivacy en -beveiliging.

Betere controle

Vier op de tien werknemers zegt wel eens bestanden te sturen vanaf het zakelijke naar het privé e-mailadres om op afstand te werken en werk af te ronden. Bijna een kwart (24 procent) heeft wel eens bestanden op de eigen desktop geplaatst.

Uit een recente steekproef van de Consumentenbond blijkt bovendien dat veel particuliere computers niet veilig zijn vanwege onder andere ongewenste, gevaarlijke of verouderde software. Zo zou één op de drie thuiscomputers een veiligheidsrisico oplopen. Sturen van zakelijke bestanden naar het privé e-mailadres en deze bestanden vervolgens opslaan op de thuiscomputer brengt dus mogelijk gevaren met zich mee.

Een goede werk-privébalans blijft voor Nederlandse werknemers belangrijk. Bijna de helft van de medewerkers die niet op afstand kunnen werken, zou dit wel graag willen (45 procent). En ruim de helft van de medewerkers (53 procent) vindt de optie om op afstand te werken belangrijk bij de keuze van een nieuwe werkgever. Met name millennials zeggen hier waarde aan te hechten (62 procent).

Zelf aanschaffen

Drie jaar geleden bleek al dat slechts 9% van de werknemers in Nederland voor thuiswerken alles dat nodig is door de werkgever krijgt vergoed. Een kleine 40% moet zelf alles aanschaffen en regelen om goed buiten kantoor te kunnen werken. Bijna een kwart krijgt een deel van de kosten vergoed. Dat blijkt uit onderzoek van Epson onder 500 medewerkers van diverse Nederlandse bedrijven.

De houding van de werkgevers is niet in lijn met de wet. Die stelt dat bij thuiswerken een goede werkplek nodig is en dat de werkgever hiervoor moet zorgen. Volgens de wet zijn faciliteiten voor thuiswerken onder meer een goede stoel, tafel, de juiste verlichting, computers en beeldschermen.

Maar de wet en de werkelijkheid blijken nogal van elkaar te verschillen. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 53% van de ondervraagden de laptop of desktop om thuis te werken zelf heeft betaald. Daarbij is 61% van de printers die thuis voor het werk gebruikt worden, betaald door de werknemer zelf. Een goede bureaustoel (6 procent) of een bureau (3 procent) worden het minst vaak vergoed door de werkgever.

 

Gerelateerde berichten...

X