EP: telefoon uitzetten na werk moet grondrecht worden

telecommonitor bellen

Het Europees Parlement (EP) vindt dat de telefoon uitzetten na werktijd en onbereikbaar zijn een grondrecht moet worden. De Europese Commissie moet daarover een wetsvoorstel op tafel leggen.

En dat moet snel gebeuren vanwege de coronacrisis waar thuiswerken de norm is. Sinds de start van de crisis is dit is het thuiswerken met zeker dertig procent omhoog gegaan. Thuiswerkers zouden vaker meer uren maken omdat de grenzen tussen werk en privé vervagen.

De EP-leden wijzen erop dat het gebruik van digitale middelen leidt tot een cultuur waarin we altijd bereikbaar zijn. “Dit heeft negatieve gevolgen voor de balans tussen werk en privéleven. Thuiswerken is tijdens de coronacrisis cruciaal geweest voor het behoud van werkgelegenheid en de continuïteit van de werkzaamheden. De lange werkuren en hogere verwachtingen leiden echter tot meer angststoornissen, depressies, burn-out en andere geestelijke of fysieke gezondheidsproblemen.”

 

Werkmails

Werknemers moeten daarom in staat zijn om buiten de gestelde werkuren niet te reageren op binnenkomende werkmails, appjes of telefoontjes. Dit recht op de telefoon uitzetten na werktijd moet ook gelden tijdens vakanties en andere verloven.

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde een voor een dergelijke regeling. Het EP roept nu ook alle lidstaten op te zorgen voor het recht op onbereikbaarheid. Diverse bedrijfstakken zouden het bijvoorbeeld moeten opnemen in de CAO’s. In alle gevallen moet er een bepaling in staan dat de telefoon uitzetten na werktijd niet leidt tot sancties van de werkgever.

Het wetsvoorstel van het EP stelt dat er ook minimumeisen voor telewerk moeten komen en meer duidelijkheid over de arbeidsomstandigheden, werktijden en rusttijden bij het thuiswerken.

“We kunnen de miljoenen Europese werknemers die uitgeput zijn van de druk om altijd ‘ aan’ te staan en van de lange werkuren niet negeren. Het moment is daar om aan hun kant te gaan staan en ze te geven waar ze recht op hebben: het recht om offline te gaan. Dit is van groot belang voor onze mentale en fysieke gezondheid. We moeten nu de rechten van werknemers aanpassen aan de realiteit van het digitale tijdperk”, aldus rapporteur Alex Agius Saliba (S&D, MT) in een reactie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...