ACM Telecommonitor: mobiele dataverbruik stijgt explosief

antennes 5g

Het mobiele dataverbruik steeg in het derde kwartaal explosief. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt, ACM.

Het mobiele dataverbruik was in het derde kwartaal 264 miljard MB. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Een mogelijke verklaring voor de toename is dat mensen meer buiten waren in de zomermaanden en dus meer gebruik maakten van hun mobiele data en minder van wifi.

Na een stijging in het eerste halfjaar daalde het aantal belminuten voor vaste telefonie weer tot het niveau van voor corona in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019. Ook het aantal mobiele belminuten daalde met ongeveer 10% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020.

Wholesalemarkt

De wholesalemarkt voor (fysieke) toegang tot glasvezelnetwerken die zijn aangelegd naar locaties van zakelijke eindgebruikers blijft groeien. Deze markt van zogenaamde ‘ODF-toegang’ voor dataverkeer tussen verschillende bedrijvenlocaties omvatte in het derde kwartaal van 2020 ongeveer 107.000 aansluitingen.

Op deze FttO-aansluitnetten (‘Fiber to the Office’) worden ongeveer 57.000 lijnen als retaildienst aangeboden aan zakelijke eindgebruikers. Op dit moment gaat circa 40% procent van de zakelijke netwerkdiensten via een glasvezelverbinding.

Internetverbinding huishoudens

In totaal zijn 7,5 miljoen huishoudens aangesloten op internet. Daarvan zijn er iets meer dan 4 miljoen huishoudens met een internetverbinding van 100 Mbps (Megabit per seconde) of hoger.

Steeds meer mensen nemen een internetverbinding op basis van glasvezel. Dit gaat ten koste van koper en kabel. In het derde kwartaal hadden ruim 1,5 miljoen huishoudens een internetverbinding via glasvezel. Dat zijn er 59.000 meer dan in het tweede kwartaal. Ongeveer 6 miljoen huishoudens hebben een internetverbinding op basis van koper of kabel. Dat is 22.000 minder dan in het tweede kwartaal.

Marktaandelen telecomaanbieders

Wat betreft het marktaandeel mobiele aansluitingen bezitten de drie grote providers ieder tussen 20 en 30% marktaandeel. Het marktaandeel van T-Mobile (inclusief Tele2) op basis van het mobiele dataverbruik bedroeg in het Q3 van 2020 ongeveer de helft van alle data.

De marktaandelen van KPN en VodafoneZiggo op mobiel dataverbruik lag tussen de 20 à 25%. KPN en VodafoneZiggo zijn met ieder een marktaandeel van tussen 45 en 50% de twee grootste partijen op de markt van breedband internetverbindingen. T-Mobile bezit tussen 5 en 10% van de markt en Delta Fiber Nederland en de overige aanbieders minder dan 5%.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X