ESA: commerciële ruimtevaart gedomineerd door Musk

satelliet Commerciële ruimtevaart

De commerciële ruimtevaart is teveel in handen van Elon Musk met SpaceX. Die waarschuwing komt van de nieuwe ESA-directeur Josef Aschbacher in een gesprek met de Financial Times.

De European Space Agency (ESA), richt deze waarschuwing aan de Europese regering. Het gebrek aan Europese samenwerking om te zorgen voor een goed commercieel Europees ruimteprogramma lijdt tot teveel macht en dominantie van SpaceX. Zoveel dat ze in hun dominante positie hun eigen regels kunnen bepalen.

Momenteel heeft Europa toegezegd te willen helpen bij het SpaceX-project Starlink. Dit moet een ruimtenetwerk van satellieten worden dat internet naar de aarde kan sturen, waardoor ook afgelegen gebieden internet kunnen hebben. ESA-directeur Aschbacher waarschuwt dat er daardoor een rem komt op Europese commerciële activiteiten.

Aschbacher vindt Starlink eigenlijk nu al te groot. Daardoor is het momenteel al lastig voor zowel concurrenten. Zelfs toezichthouders hebben nu al problemen met handhaving. “Een persoon heeft van alle satellieten die wereldwijd actief zijn nu al de helft in handen,” zegt de ESA-baas in het interview. “Dat betekent dat hij feitelijk de regels bepaalt. Daarop reageert de rest van de wereld gewoon niet snel genoeg.”

Aschbacher stelt verder dat de beschikbare ruimte voor een veilige baan om de aarde steeds krapper wordt. Dat zelfde geldt ook voor de nog  nog beschikbare (internet)frequenties. Europese regeringen moeten gaan zien dat ze een gezamenlijk belang hebben bij het bieden van gelijke kansen aan commerciële aanbieders van Europese bodem, om zo te zorgen dat je de markt eerlijk verdeelt.

Tot nu toe zijn er wel meer commerciële ruimtebedrijven aan het werk maar die zijn haast allemaal Amerikaans. Er is een Brits bedrijf, OneWeb, dat bezig is met de lancering van communicatiesatellieten die in een baan om de aarde internet moeten bieden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...