EU blokkeert cryptomunt Libra van Facebook

De cryptomunt Libra van sociaal mediaplatform Facebook mag voorlopig niet in Europa van start. Dat stelden de Europese ministers eind vorige week in een verklaring.

Zowel de ministers als de Europese Commissie stellen dat ze eerst regels willen maken en adequaat toezicht regelen. Pas als dat allemaal in orde is zou de virtuele munt eventueel een kans maken.

Het standpunt staat in een gezamenlijk statement. Daarin zeggen de opstellers ook dat Libra met veel te weinig informatie kwam om een goed oordeel op te vellen.

Het standpunt is dat zo’n ‘stablecoin’ zeker voordelen heeft, maar dat het van start gaan alleen lukt als alle zorgen en risico’s goed in kaart zijn gebracht en afgedekt. Verder mag een dergelijke cryptomunt de bestaande financiële systemen niet ondermijnen en mag de ‘monetaire soevereiniteit’ van de EU niet in het geding komen.

 

Zwaar weer

Het idee van de munt werd in juni dit jaar geintroduceerd, maar kwam na eerst veel steun te krijgen, al snel in zwaar weer terecht.

De economische verwachtingen van de cryptomunt Libra van Facebook zijn niet zo zeker als eerder gedacht. Van de 27 partijen die zeggen mee te doen zeggen zeven nog niet definitief te hebben toegezegd.

The New York Times meldt dit op grond van een aantal bronnen. Deze twijfelende partijen hebben ook hun inleggeld nog niet betaald. Het gaat om tien miljoen dollar per stuk.

Deze partijen betalen naar eigen zeggen pas nadat ze duidelijker uitgelegd hebben gekregen over hoe het allemaal in zijn werk gaat.

 

Gerelateerde berichten...

X