EU maakt einde aan geoblocking Europese webshops

Sterrenvlaggen EU voor het parlement

Wie vanuit Nederland hostingruimte wil inlopen bij een bedrijf in een ander Europees land, stuit tot nu toe op problemen. Aan dit zogenaamde geoblocking komt binnenkort een definitief einde. De Europese Unie nam dinsdag daarvoor nieuwe wetgeving aan.

Brussel stelt dat webwinkels hun digitale diensten aan Europese webwinkelaars moeten aanbieden. Dit ongeacht het land waarin de klant woont. Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om als Nederlandse klant hostingruimte bij een bedrijf in een ander Europees land in te kopen.

Dat zelfde geldt ook voor de aankoop en verzending van goederen. De webwinkel hoeft net per se zelf te zorgen voor verzending van Nederlandse bestellingen bij bijvoorbeeld een Duitse webshop. Wel moet de online winkel de klant gelegenheid bieden om ofwel zelf een bezorger te regelen, ofwel zelf de koelkast op te halen.

Volgens de nieuwe wet mogen webwinkels hun klanten ook niet meer doorsturen naar een aparte landelijke pagina. De webshop moet zich in plaats van alleen op eigen land, richten op klanten uit de hele EU. Klanten van buiten het eigen land mogen daarbij niet meer op barrières stuiten.

 

Geoblocking

Deze wet tegen het zogenaamde geoblocking kwam in mei 2016 als voorstel in het EU-parlement. Het wetsvoorstel werd ingediend nadat uit onderzoek bleek dat buitenlandse klanten bij slechts 37% van de webwinkels een bestelling kon plaatsen.

Na publicatie in de ‘EU Official Journal’, de Europese versie van de Staatscourant, wordt de wet negen maanden later van kracht. Webwinkels hebben dus tot dan de tijd om hun sites en regels navenant aan te passen.