EU wil macht techreuzen breken met lijst en regels

Vlaggen EU

De EU is bezig met een lijst van de grootste techreuzen die extra strenge regels krijgen. Die moeten de macht van die bedrijven inperken. Het zou volgens een melding in de Financial Times gaan om ongeveer twintig grote bedrijven, zoals Facebook en Apple.

Bronnen van de krant stellen dat de bedrijven die op de lijst voorkomen strengere regels krijgen dan de kleinere concurrenten. Zo moeten volgens de krant bedrijven op de lijst data delen met de grote concurrenten die daar ook op staan. Verder moeten deze bedrijven transparanter zijn over welke informatie ze verzamelen en waarom dan kleinere techbedrijven.

Techreuzenlijst

Niet iedereen komt zomaar terecht op die ’techreuzenlijst’. Het marktaandeel van het bedrijf speelt daarbij een rol, maar ook het aantal gebruikers dat van de diensten van het bedrijf gebruik maken en de omzet van zulke bedrijven. Dat marktaandeel moet bijvoorbeeld zo groot zijn dat concurrenten op dezelfde markt door de omvang van de techreus wel gebruik moeten maken van die techreus. Denk bijvoorbeeld aan de diensten van zoekreus Google of de App Store van Apple.

De lijst is nog niet af. Wie er precies op komen is dus nog maar deels bekend.

Lees ook:
  • Uitvinder Nathaniel Borenstein: EU moet monopolie techreuzen doorbreken
  • Regionaal, nationaal, EU

 

Gerelateerde berichten...

X