Event gemeente Zwolle over NIS2 in IT-netwerken gemeentes

Oude stadsmuur van Zwolle
MEDION DIGITAL CAMERA

De gemeente Zwolle houdt op donderdag 21 maart een landelijk evenement over de rol van de nieuwe NIS2-wetgeving en cybergeweld bij IT-netwerken van gemeentes. Het evenement richt zich op professionals die werkzaam zijn in het domein van Cyber Security binnen gemeentelijke organisaties. Diverse interne en externe sprekers geven keynotes over hun expertise. Het is een van de eerste grote conferenties over de implementatie van de nieuwe wet.

“De toenemende dreiging van cyberaanvallen vormt een aanzienlijk risico voor gemeenten wereldwijd. Het is essentieel dat gemeenten de eerste signalen van mogelijke securityincidenten direct herkennen en hierop anticiperen.” Dat zegt Arwi van der Sluijs, CEO van cybersecuritybedrijf NFIR dat het evenement organiseert. Het bedrijf organiseert voor

Sprekers

Namens Centric deelt Nils Hoole inzichten over de implicaties van de nieuwe NIS2-wetgeving en wat het gaat betekenen voor een organisatie. Bert Alting gaat in op de technische aspecten van de weerbaarheid van gemeentelijke systemen tegen cyberaanvallen. Hoe groot is de impact van een security incident bij een gemeente? Doret Tigchelaar en Gert Koopman bespreken de mogelijke impact van securityincidenten bij gemeenten en doen suggesties voor effectieve crisisbeheersing.

Monitoring zeer onderbelicht

Ruben Baauw presenteert diverse strategieën over hoe effectief te monitoren op digitale dreigingen binnen het IT-netwerk van gemeenten. “We merken uit de gemeentelijke sector dat deze discipline zeer onderbelicht is en dat er grote risico’s bestaan welke steeds groter worden.

Een gemeente heeft veel persoonlijke gegevens van burgers als adresgegevens, geboortedata, en zelfs medische of financiële informatie. Het beheren van zulke gegevens brengt inherent privacyrisico’s met zich mee. Verder hebben gemeentes soms beperkte middelen en expertise om effectieve beveiligings- en privacymaatregelen te implementeren en te handhaven, wat hen kwetsbaar kan maken voor datalekken en andere privacygerelateerde incidenten. Daarom is het cruciaal voor gemeentes om strenge beveiligingsprotocollen en privacybeleid te implementeren en hier ook structureel op te monitoren. Zeer belangrijk om deze risico’s te minimaliseren en het vertrouwen van burgers te behouden.”

“Het is van cruciaal belang dat we niet afwachten op wat er misschien komen gaat. We moeten kunnen anticiperen op dreigingen van buitenaf en wellicht het cybergeweld voor kunnen zijn. Dit kan door preventief te handelen en NIS-2 wetgeving zo efficent mogelijk inte zetten. Het gevaar loert, en gemeentes moeten zich voorbereiden,” aldus Van der Sluijs.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...