Experimenteren met 5G-toepassingen in nieuw 5G Field Lab

Sinds begin deze week kunnen scholen en bedrijven in het 5G Field Lab in Den Haag experimenteren met 5G-toepassingen. Wethouder Bruines van de gemeente Den Haag en CEO van T-Mobile Søren Abildgaard verrichtten de officiële opening.

Het lab is gevestigd in het hoofdkantoor van provider T-Mobile. Samen met de gemeente Den Haag al zijn er al een aantal gezamenlijk proefprojecten met 5G-toepassingen opgezet. Den Haag wil in 2020 als eerste stad van Nederland een volledig dekkend 5G-netwerk hebben.

Het Field Lab is het eerste van drie 5G- onderzoekslocaties in de stad. Binnenkort volgen ook het Living Lab Scheveningen en een onderzoekslocatie bij The Hague Tech met 5G-toepassingen.

 

Kijkje in de toekomst

Het 5G Field Lab biedt een vooruitblik op de toekomst

– Veilige buurt is een community-app die alle met 5G verbonden brandmelders toont. Wanneer bijvoorbeeld het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de hele buurt een melding. Zo kunnen zij te hulp schieten. In Dordrecht waren de eerste testresultaten positief.

– VRiendje is een social virtual reality-platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt. Met behulp van 5G en VR live streaming-technologie brengt de app klasgenootjes, collega’s en familieleden weer bij elkaar. Zelfs als ze daar fysiek niet toe in staat zijn.

– Crossyn: Deze start-up zorgt dat de zeven miljoen auto’s die er nu al zijn in Nederland slimmer worden op basis van connectie. Met een 5G-connectie meten ze wegkwaliteit, verkeersveiligheid en auto-data. Ook geven ze tips om zuiniger te rijden.

– Spacetime Layers: Wat youtube is voor video, is deze applicatie voor locatiedata. In Spacetime Layers wordt alle beschikbare locatie- en tijdsgebonden informatie verzameld in verschillende kaartlagen. Dat maakt het mogelijk mensen zich op eenzelfde plek te bevinden in verschillende tijden.

Zo kan de app mensen ‘verplaatsen’ naar dezelfde plek, maar dan 100 jaar terug in de tijd. Zo kun je in augmented reality uitleggen hoe het er daar toen uitzag. En hen mee te nemen op een virtuele tour langs alle bezienswaardigheden in een stad. Bezienswaardigheden van nu, maar ook in de toekomst of juist in het verleden.

 

De voordelen van 5G

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: “5G-connectiviteit maakt het mogelijk nog meer apparaten gelijktijdig aan te sluiten op een netwerk. Daarnaast zorgen 5G-verbinden voor meer capaciteit, waardoor het nog betrouwbaarder is dan 4G. Een 5G-verbinding in Den Haag draagt bij aan de innovatie van de gemeente op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de publieke ruimte. De 5G-onderzoekslocaties kun je zien als een proeftuin waar getest kan worden wat in de toekomst mogelijk is.”

Wethouder Saskia Bruines van Den Haag: “Het aankomende 5G-netwerk biedt Den Haag maatschappelijke en economische kansen. In het Field Lab bij T-Mobile kunnen innovatieve ideeën met 5G in een vroeg stadium worden uitgetest. Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor maatschappelijke zaken zoals privacy en gezondheid. Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving”

Gerelateerde berichten...

X