4 Misverstanden rond HPE Greenlake

4 Misverstanden rond HPE Greenlake

De afgelopen maanden heeft het woord ‘Greenlake’ in bijna elke publicatie van HPE gestaan. Het is duidelijk dat zij daar zwaar op inzetten. Nu voor HPE het nieuwe boekjaar is begonnen, zal dat zeker niet minder het geval worden.

Er zijn nogal wat hardnekkige vooroordelen over HPE Greenlake. Tijd om een paar van die misverstanden weg te nemen.

1. HPE Greenlake is (vooral) een financieringsconstructie

Eigenlijk is dit wel het meest voor de hand liggende misverstand. HPE is al tientallen jaren succesvol in het financieren van IT investeringen. Het is dus logisch dat mensen HPE Greenlake zien als oude wijn in nieuwe zakken. Toch gaat het bij Greenlake om iets heel anders. Het uitgangspunt is niet de financiering, maar pay-per-use.

Bij financiering ging het meestal om de vraag of je het bezit wel of niet op je balans wilde hebben. Bij pay-per-use gaat het veel meer om wat je wilt bereiken. Dat verschil is ook duidelijk te zien bij het volgende misverstand.

2. HPE Greenlake is een Cloud propositie

HPE Greenlake gaat niet uit van een bepaalde technologie, bepaalde producten of diensten. De bedoeling is juist om een behoefte (ook wel ‘business outcomes’) te ondersteunen, ongeacht de daarvoor benodigde techniek. Uitgangspunt is een ‘workload’ en die kan weer toegespitst worden op de branche en de specifieke wensen van de klant.

Dus als jouw organisatie VDI wil toepassen, dan kun je dat afnemen in een pay-per-use model inclusief on-premise benodigdheden, security en beheer.

Goede voorbeelden van Workloads zijn Storage, Compute, Networking, High performance computing, Data protection, Managed multi cloud, Big Data, Machine learning, etc.

3. HPE Greenlake gaat over HPE producten

Dit is zeker niet waar. Het gaat niet alleen om producten van HPE en ook niet alleen om diensten van HPE. Ook de diensten van HPE partners kunnen meegenomen worden in Greenlake pay-per-use model. Sterker nog, partners als AXEZ combineren hun Private Cloud propositie en diensten volledig met HPE Greenlake.

Verder kan in een HPE Greenlake propositie ook de technologie en services (implementatie en beheer) meegenomen worden van allerlei producenten die partneren met HPE. Denk hierbij aan Microsoft, VMware, Veeam, Citrix, AWS, Google, SAP, Equinix en Cohesity

4. HPE Greenlake kost op de lange termijn meer

Het lijkt zo logisch: HPE maakt marge en er zijn rentekosten, dus uiteindelijk kost het meer. Toch is het tegendeel waar. Bij het pay-per-use afnemen van een oplossing koop je niet alleen het gebruiksrecht, afhankelijk van je wensen zit er ook beheer bij. Dat zijn voordelen die uitstekend in geld zijn uit te drukken. Bovendien hou je veel meer flexibiliteit dan wanneer je zelf spullen koopt en beheert. Het is iets lastiger om de waarde daarvan te kwantificeren, maar het is wel waardevol.

Het allerbelangrijkste is dat wanneer je iets ‘as a Service’ afneemt er ook veel besparing zit in het gebruik van beheertooling en automation die je normaal niet tot je beschikking hebt. Door dit te combineren met de gedeelde faciliteiten (kennis, capaciteit) kan HPE of de HPE partner heel scherp calculeren.

Bekijk als voorbeeld de voordelen die te behalen zijn bij het afnemen van Network as a Service. De Aruba switches kosten nog steeds evenveel natuurlijk. Maar de beheer software hoeft niet te worden aangeschaft voor alleen jouw netwerk, die kosten worden gedragen door alle Network as a Service klanten.

5. HPE Greenlake is voor grote organisaties (enterprise)

Mogelijk is dit beeld ontstaan doordat referentverhalen vaak over indrukwekkende projecten gaan. Toch is de realiteit dat het merendeel van de HPE Greenlake projecten van bescheiden omvang zijn, zeker in het begin.

HPE Greenlake is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om te gebruiken als ingroeimodel. Stel: een deel van je storage is echt aan vervanging toe. Echter een overgang naar Cloud storage is nog even niet mogelijk, bijvoorbeeld door een legacy applicatie. Met HPE Greenlake kun je on-premise storage afnemen en later doorgroeien naar een hybride model met private cloud storage voor legacy apps en gevoelige data en een public cloud voor minder gevoelige opslag. Dit hoeft niet te gaan om petabytes, je hoeft zelfs niet vooraf zeker te weten wat je opslag behoefte zal zijn. Elke workload kan in HPE Greenlake.

HPE Greenlake is dus geen oude wijn in nieuwe zakken. Het is een slimme optie voor organisaties die voor een IT uitdaging staan. Voor meer informatie of een vrijblijvende oriëntatie kunt u hier verder lezen over HPE Greenlake.

Lees ook: