Tijdens de laatste ITxpo in Barcelona benadrukte Gartner het belang van wat zij ‘enterprise business process analysis’ noemen. Dit is de discipline van het modelleren van je business om prestaties en resultaten te transformeren en te verbeteren. De aandacht die Gartner besteedt aan deze discipline wordt volmondig beaamd door Marco Verdonschot, Managing Director van IFS Benelux.
Sinds de zomer van 2015 maakt Enterprise Operational Intelligence (EOI) deel uit van het portfolio van IFS. Het is, in de woorden van Gartner: ‘een cloud-gebaseerd platform dat performance management, operational intelligence en procesmanagement combineert’. “Met ingang van 2017 zal EOI steeds belangrijker worden”, voorspelt Verdonschot. “Het levert onmisbare ondersteuning bij het nemen van strategische beslissingen gekoppeld aan de uitvoering. Iets wat in de industriële sector, waar de marges continu onder druk staan, enorm belangrijk is.”
Cockpit
Het is geen kunst om veel data te genereren, weet Verdonschot. “Waar het om gaat is te achterhalen wat die data echt betekent. Tot voor kort werd data voornamelijk gebruikt om het verleden goed in kaart te brengen, ‘descriptive analytics’. Binnen de industrie worden er nu serieuze stappen gezet richting de voorspellende analyses van data (predictive) en zelfs richting prescriptive analytics, dat uitlegt waarom iets zal gebeuren. Daarvoor heb je mensen nodig die de betekenis van data begrijpen, of software die dat voor je doet. Alleen dan kun je veel betere strategische keuzes maken.”
Doorgaans hebben industriële organisaties weinig of geen analytics-expertise in huis. Er zijn nauwelijks mensen te vinden die kennis hebben van de branche én verstand hebben van deze kant van ICT. “Gelukkig is het te automatiseren”, aldus Verdonschot. “EOI is uitstekend te gebruiken door mensen zonder ict-achtergrond. Het pakket biedt hen een eigen cockpit en visualisaties waarin managers onder meer scenario’s kunnen plannen. Ze kunnen met variabelen spelen om te onderzoeken wat een verandering veroorzaakt op de diverse plaatsen in de organisatie.”
Besparingen
Hoewel predictive analytics binnen de industriële sector nog grotendeels onbekend is, bestaat wel degelijk de ‘sense of urgency’ dat er moet worden geautomatiseerd. Verdonschot noemt de maritieme industrie als voorbeeld. “De branche heeft het erg zwaar vanwege de globalisering en overcapaciteit. Om te overleven moet je dus hyperefficiënt werken en dat kan alleen met ICT. Het is de enige manier om je nog te onderscheiden van de opkomende Aziatische rederijen. Met EOI kun je buitengewoon doeltreffend op kostenbesparing sturen. Stel nu dat je nauwkeurig kunt berekenen hoe laat je schepen arriveren in een bepaalde haven. Dat wordt nu nagenoeg niet gedaan, met als gevolg dat schepen vaak in of voor een haven moeten wachten, wat veel tijd kost en dus geld. Met EOI kun je heel precies je aankomsttijd bepalen door zeestromen, weersvoorspellingen en je snelheid te analyseren. Je kunt misschien langzamer gaan varen, waarmee je ook nog eens brandstof bespaart. Bij aankomst kun je direct de haven in, lossen en/of laden en direct weer door naar je volgende bestemming. Hiermee bespaar je flink op manuren.”
Vragen
Het analyseren van data om op die manier efficiencyslagen te maken in je bedrijfsvoering, is echt vernieuwend voor de industriële sector. IFS is met haar ERP-suite (Applications 9) vooral actief in productieomgevingen. Met EOI kunnen razendsnel de consequenties van bijvoorbeeld een grote nieuwe opdracht in kaart worden gebracht. Verdonschot noemt een mijnbedrijf als voorbeeld: “Als je besluit de productie te verhogen, hoe beïnvloedt dat dan je logistieke verwerking? Moet je meer vrachtwagens inzetten, of meer mensen en shifts? Waar in de keten is dat nodig en in welke hoeveelheden? Of kun je het op een andere manier oplossen, eventueel met uitbesteding van taken? Er komen zoveel vragen naar voren dat die lang niet altijd zijn te overzien. Met EOI kun je heel nauwkeurig de effecten voorspellen op alle processen als je ergens in de bedrijfsvoering iets opvoert of afschaalt. Via what-if-scenario’s is de bedrijfsbrede impact van een aanpassing te zien op de niveaus van het end-to-end bedrijfsproces, businessunits of functies.”
EOI in de praktijk
De Noord-Amerikaanse service provider Serco Inc. gebruikt IFS EOI als de wereldwijde standaard voor Enterprise Operational Intelligence. Dit heeft ertoe geleid dat Serco haar klanten met veel hogere servicelevels kan bedienen en dat KPI´s en SLA´s veel effectiever worden gemanaged dan voorheen. Daarnaast kon Serco dankzij EOI meer klanten verwelkomen en kon de organisatie een veel scherpere focus toepassen op haar investeringen. In het verleden kwam bedrijfsinformatie eens per twee weken, maandelijks of zelfs één keer per jaar beschikbaar. Nu krijgen managers dagelijks en zelfs real-time toegang tot informatie, waardoor zij iedere dag hun beslissingen kunnen nemen. Een van de voornaamste winstpunten hier ligt in betere kostencontrole voor de klant.
IFS EOI bleek eenvoudig te implementeren bij projecten van basaal – ongeveer 30 gebruikers – tot complex: 3500 gebruikers. Volgens Jason Adolf, Director of Business Services, heeft de oplossing geen steile leercurve. “Wij hoefden niet veel tijd aan training te besteden. Een overzichtelijke ‘user’s guide’ was voldoende.”
Sheila Haines, data-analist voor een van de grootste Serco-projecten in de zorgsector: “Zonder IFS EOI zou ik onmogelijk mijn werk kunnen doen, omdat wij dagelijks rapporten moeten opleveren op basis van diverse databronnen. Wat mij het beste bevalt aan EOI is dat wij het voor iedere individuele rol – binnen het medewerkersbestand van 4000 mensen – op maat kunnen maken.”
Gartner
Volgens Verdonschot zal tevens mobility nog een belangrijke rol spelen in 2017: “Ook bedrijfsapplicaties gaan naar smartphones of tablets. Dat stelt eisen aan de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Wij werken er continu aan om het eenvoudiger in het gebruik te maken, zonder verlies van kracht en functionaliteit.”
Ook zal het leveren van zogeheten field service in de industrie steeds belangrijker worden. Volgens Verdonschot maken veel productiebedrijven momenteel een grote omslag door. “Er komen steeds meer verdienmodellen rondom de beschikbaarheid en onderhoud van datgene wat ze geproduceerd hebben. Service wordt dus een belangrijke factor.”
Maar de verwachte toename van operational intelligence blijft toch het voornaamste. “Het begin hiervan ligt in 2017”, benadrukt Verdonschot, “maar gaandeweg zal het door de branche breed wordt geadopteerd. Niet in de laatste plaats door de aandacht die Gartner aan dit onderwerp schenkt. Enkele marktleiders zijn nu al bezig om zich hierop te oriënteren. Het kan niet anders dan dat de rest zal volgen. Doen ze dat niet dan wordt de concurrentieslag een moeilijke opgave, zeker in de industrie waar de marges voortdurend onder druk staan.”