Zorgorganisaties krijgen te maken met een breed scala aan risico’s. Sinds anderhalf jaar is daar ook nog COVID-19 aan toegevoegd. Hoe krijg je goed inzicht in welke risico’s jouw organisatie loopt? En hoe neem je passende maatregelen? De ervaring van Smile is dat risicomanagement begint met het verkrijgen van inzicht in de diverse risico’s middels een nulmeting of interne audit. Dat vormt de basis voor gedegen risicomanagement.
Het opstellen van een nulmeting voor risicomanagement
Het opstellen van een nulmeting kan een uitdaging zijn, met het risico dat je punten vergeet mee te nemen of niet goed afwerkt. De module Vragenlijsten van Smile kan je hierbij ondersteunen – we bieden verschillende templates met vragen rondom risicomanagement die je kunt gebruiken voor jouw organisatie. Zijn er in deze vragenlijsten hoofdstukken of thema’s die voor jouw organisatie niet van toepassing zijn? Dan sla je deze simpelweg over. Op deze manier weet je precies welke onderdelen je moet nagaan om alle risico’s in kaart te brengen en kun je dit gestructureerd aanpakken.
Inzicht in risico’s in de zorg
Na afloop van deze nulmeting heb je één helder overzicht van onderwerpen uit je risicoanalyse en welke risico’s en acties daaruit zijn voortgekomen. Vanuit hier werk je op structurele basis verder aan het vergaren van nieuwe data en inzichten. Is er een effect merkbaar van de ingestelde maatregelen, en moet hier iets in gewijzigd worden? Zijn er extra PBM’s nodig om medewerkers te beschermen tegen specifieke risico’s? En wat betekent de komst van nieuwe (medische) apparatuur voor de patiënten en de medewerkers die er mee moeten werken?
Samen werken aan risicomanagement
Je grijpt daarbij telkens terug op de bestaande nulmeting en focust op wat er verandert is. Zo voorkom je dat je iedere periode de volledige lijst opnieuw door moet lopen terwijl er weinig gewijzigd is. Dit bespaart jou en je collega’s een hoop tijd en moeite. Omdat de nulmeting online beschikbaar is in de software van Smile kunnen jij en je collega’s hier altijd op teruggrijpen voor het aanvullen en toevoegen van risico’s en maatregelen. Je bent altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken met betrekking tot openstaande acties en de voortgang van maatregelen. Door op deze wijze continu nieuwe risico’s te inventariseren en bestaande risico’s en maatregelen te evalueren krijg je grip op risico’s in je zorgorganisatie.
Online software ondersteunt bij nulmeting
Wil je meer weten over hoe de software van Smile jou kan helpen met een nulmeting voor risicomanagement? Hoe dit je kan helpen op een gestructureerde wijze inzicht te krijgen in risico’s en de te nemen maatregelen? Neem dan contact op met Smile. In een online demo laten we je de uitgebreide mogelijkheden zien rondom vragenlijsten en risicomanagement, passend bij de wensen en behoeften van jouw organisatie. We gaan graag met je in gesprek!