Nog steeds komt Laurens Faessen ‘cloudstrofobie’ tegen bij zorginstellingen. Hij is business development manager Healthcare bij it-dienstverlener Open Line. “Maar toch is de onmiskenbare trend dat steeds meer zorginstellingen, zowel in de care als de cure, naar buiten gaan met hun IT en infrastructuur.”
Een tweede grote trend naast de migratie naar de cloud, is volgens Faessen wat hij ‘de factor snelheid’ noemt: “Alles moet steeds sneller, zowel aan de demand- als de supply-kant. Denk aan de opkomst van wearables, apps, het Internet-of-Things, zeg maar de ‘consumerization’ van de medische wereld. De app van vandaag is morgen alweer overbodig. En al die apps en toepassingen genereren een ongelooflijke bak data. De organisatie die daarmee goed kan omgaan, creëert een voorsprong op organisaties die dat niet of minder goed kunnen.”
De derde belangrijke ontwikkeling is de security, de webveiligheid. “Met name in de zorg blijft die cruciaal”, aldus Faessen. “Alleen al vanwege het grote belang van certificering met de NEN7510 aan de kop.”
Tot slot noemt Faessen als vierde grote trend in de gezondheidszorg de ontsluiting van data en systemen van de individuele patiënt richting diverse zorgverleners. Hij doelt daarmee op het ‘persoonlijk gezondheidsdossier’ dat patiënten zelf gaan opbouwen en beheren. Zo komt de patiënt werkelijk ‘aan het stuur’ en is diens toestemming vereist om zorgverleners er toegang toe te kunnen geven.
Smart cloud solutions
Precies bij deze grote trends en ontwikkelingen helpt it-dienstverlener Open Line zorginstellingen met zijn ‘smart cloud solutions’. Open Line heeft een belangrijke focus op healthcare en werkt met ongeveer 165 medewerkers vanuit verschillende locaties in Maastricht Airport, Eindhoven, Arnhem en binnenkort ook Rotterdam. Zelf was Faessen jarenlang manager informatisering en automatisering bij de Meander Groep (meer dan 6000 medewerkers) in Zuid-Limburg, dus hij weet waarover hij spreekt. Inmiddels telt de klantportfolio van Open Line een groot aantal zorginstellingen, in zowel care als cure en zowel groot als klein. Faessen: “Wij ontzorgen onze klanten op het terrein van cloud computing, ICT in brede zin en infra.” In een aantal gevallen hebben zorginstellingen, zoals bijvoorbeeld de ZRTI-groep, hun totale ICT uitbesteed aan Open Line. Andere grote klanten zijn onder meer de Meander Groep, Virenze, Stichting Maasduinen en MUMC.”
De successen van Open Line zijn legio. Als voorbeeld noemt Faessen de bouw van een totaal nieuwe omgeving voor Vecozo, die opereert centraal in het zorgdomein, waarmee Open Line meedong naar de Computable Prijs van het ICT-project in de zorg.
Hybride werkplek
Reeds sinds 2008 ontwikkelt Open Line het concept voor een virtuele werkplek, dat met succes is uitgerold. In 2014 voegde het bedrijf daar de ‘device-onafhankelijke werkplek’ aan toe. Faessen: “Met name de zorgmedewerkers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen profiteren hiervan. Op dit moment ontwikkelt Open Line voor een organisatie in de jeugdzorg ‘de hybride werkplek’. Gebruikmakend van public cloud, private cloud en SaaS-applicaties beschikt de zorgmedewerker over zijn eigen dashboard met apps in zijn eigen vertrouwde gebruiksomgeving, volstrekt veilig en NEN- en ISO-genormeerd. Dit is echt het feestje van de eindgebruiker.”