In de maakindustrie zijn grote veranderingen gaande. Marktontwikkelingen en mogelijkheden van nieuwe technologieën stimuleren en inspireren bedrijven tot het transformeren van hun businessmodel. De ERP-ondersteuning ontwikkelt volop mee binnen deze dynamiek.
Over businesstransformatie in de maakindustrie spreken we met Gerard van Beurden, Business Consultant bij IFS. De combinatie van ERP met nieuwe technologieën neemt hand over hand toe, vertelt hij. “Zo willen steeds meer organisaties Internet of Things (IoT) integreren in hun ERP-platform zodat het productieproces grondig kan worden verbeterd. Denk aan KANBAN-gestuurde voorraden die zijn uitgerust met gewichtssensoren. Als een bak onder een bepaald gewicht komt, wordt er automatisch via het ERP-systeem een inkoopverzoek aangemaakt voor dat specifieke onderdeel. Daarnaast kun je met sensoren ook processen controleren. Zo kun je automatisch controleren of een vulmachine niet te ver boven of onder het gestelde aantal liters per uur komt. Dit houdt onderproductie in toom en voorkomt dat een hele productielijn buiten bedrijf raakt.”
Servitization
Naast optimalisatie van het productieproces tilt IoT ook het onderhoudsproces naar een hoger niveau. Voor beide processen biedt de IFS IoT Business Connector de perfecte ondersteuning binnen het ERP-platform. “Steeds meer machinebouwers rusten hun producten uit met IoT-sensoren”, vertelt Van Beurden. “De IFS IoT Business Connector helpt bij het verzamelen en het analyseren van al die data, om daar vervolgens bruikbare inzichten uit te destilleren. De machinefabrikant kan hierdoor het eigen dienstenpalet uitbreiden van sec het maken en leveren van een machine, naar het onderhouden van die machine. Het traditionele businessmodel – maken, verkopen en verschepen – transformeert momenteel naar meer servitization bij ongeveer de helft van alle maakbedrijven. Zo verkoopt Philips bijvoorbeeld niet meer de lampen in de lantaarnpalen bij Schiphol, maar het aantal uren dat het licht daar brandt. Dankzij IoT-sensoren weten zij precies wanneer een lamp vervangen moet worden.”
Betrouwbaar
Een andere ontwikkeling is de transformatie van de manier van produceren van engineer-to-order naar configure-to-order. Van Beurden: “In plaats van iedere keer opnieuw het wiel uit te vinden, worden componenten gestandaardiseerd. De klant kan dan keuzes maken op basis van configuratie. Deze shift van 100 procent special naar 90 procent configurabel leidt tot beter voorspelbare doorlooptijden, wat resulteert in het afgeven van betrouwbaarder levertijden. Een trend die hierop aansluit is de intrede van DDMRP (Demand Driven Material Requirements Planning). Door het strategisch aanleggen en optimaliseren van kritische voorraden kunnen we zowel kosten- als kwaliteitsvoordelen behalen. IFS is hierin gecertificeerd. Wij kunnen klanten helpen om hun supply-chain verder te optimaliseren. Het voeden van datastromen in het ERP-systeem integreert bovendien werelden die tot voor kort gescheiden van elkaar opereerden. Van Beurden: “De verwachte verkopen (forecast), planning van productie en de inkoop en voorraden kunnen nu beter dan ooit op elkaar worden afgestemd. Hierdoor is er nooit een teveel of tekort aan voorraden, wat wederom betrouwbare levertijden oplevert.”
Hoe de businesstransformatie er ook uitziet, ondersteuning door ERP blijft onmisbaar, zo weet Van Beurden. “IFS is er in ieder geval helemaal klaar voor.”