HP vindt de computer opnieuw uit: The Machine

HP vindt de computer opnieuw uit: The Machine

Daartoe aangespoord door de explosieve groei aan data, ontwikkelt HP nieuwe storage- en computingoplossingen. Sommige krijgen hun beslag op de wat langere termijn, maar andere kunnen nu al worden ingezet. Enerzijds om controle te krijgen op de ontzagwekkende datastroom en anderzijds om die data te transformeren naar echte waarde voor de business.

Country Manager HP Storage, Maarten Reinders, vertelt dat HP veel in R&D investeert. Hij begint met een ‘sneak preview’ in de toekomst die wat verder bij ons vandaan ligt. “Wij noemen het ‘The Machine’,” steekt hij van wal. “De hoeveelheid data zal over vijf jaar zijn gegroeid naar 40 zetabyte. Als we de datastroom – ook over twintig jaar, wanneer die nog veel omvangrijker zal zijn geworden – nog willen kunnen beheersen, moet de onderliggende infrastructuur fundamenteel veranderen. Want qua schaalbaarheid, energieverbruik en kosten lopen we eerder vroeger dan later tegen grenzen aan. We werken nu al zo’n zestig jaar met hetzelfde computingmodel, dat inmiddels een amalgaam van compromissen en inefficiënties is geworden. Daarom onderzochten wij of de huidige computer ook voor de toekomst nog wel goed genoeg in elkaar zit.”

The Machine zal de bestaande computinggrenzen revolutionair oprekken. Een van de eerste serverproducten die op basis van dit concept is ontwikkeld is de Moonshot.

 

Memristor

Reinders legt uit dat de Moonshot bestaat uit een serie servers die ‘cartridges’ worden genoemd. “Iedere cartridge bevat een flinke verzameling aan CPU’s, zodat één Moonshot het equivalent is van ongeveer vijftig servers. Er zijn verschillende cartridges die elk voor specifieke processingtaken zijn ontworpen. Voorheen draaide onze website HP.com op drie volgestouwde serverracks. Nu is dat overgenomen door twee Moonshots, die in dit geval voor het web zijn geoptimaliseerd.” Reinders benadrukt dat dit slechts een voorbode is van wat The Machine zal gaan omvatten. “Onze HP-labs zijn nu druk bezig met de geheugenkant daarvan, wat wij de Massive Memory Pool noemen. Er is een nieuwe elektronische component die geen energie nodig heeft om data vast te houden, die ‘Memristor’ wordt genoemd. Het kan op nanoschaal worden geproduceerd en het kan data veel compacter opslaan dan een harde schijf en kan ze bovendien met flashsnelheid oproepen. Memristor-geheugen kan dus het RAM-geheugen en de harde schijf zoals we die nu kennen, vervangen. In The Machine fuseren geheugen en storage dus met elkaar, waardoor data niet voortdurend meer heen en weer hoeft te worden verplaatst tussen harde schijf en cache. Ook zal de verbinding tussen de CPU en het geheugen veranderen van koper naar ‘Photonics’, wat enorme verbeteringen op het gebied van stroomverbruik en snelheid zal geven. Met de ontwikkeling van memristors zijn we inmiddels zover gevorderd dat we echt dingen kunnen gaan testen. We verwachten in 2016 al memristor dimms te kunnen introduceren.”

The Machine gaat draaien op een nieuw OS waar alle nodeloze complexiteit uit verwijderd is. “We gaan dus eigenlijk de computer opnieuw uitvinden. Dat is niet alleen maar visie. Er zit een concrete roadmap achter. De Moonshot is het eerste tastbare bewijs van die roadmap. Deze revolutionaire ‘The Machine’ zal over een paar jaar te koop zijn.”

 

Datacenter-in-a-box

Als we het over de visie van HP op de kortere termijn hebben, spreekt Reinders van ‘The new style of IT’. “Hieruit wil ik enkele elementen noemen. Als eerste noem ik Converged Infrastructure. Platgeslagen bestaat IT uit servers, storage, networking en software. In het verleden kochten klanten die onderdelen apart van elkaar, wat dan bij elkaar werd gezet. Een managementschil eromheen moest het beheer mogelijk maken, want al die omgevingen waren niet op elkaar afgestemd. HP heeft al jaren geleden gezegd: dat moet en dat kan anders. Inmiddels is de technologie zover dat we een datacenter-in-a-box kunnen leveren, waar heel veel complexiteit uit is weggehaald. Het is eenvoudig als één geheel managen met onze HP-interface Oneview. De klant kan alles doen via deze HP-interface, maar is daar helemaal niet aan gebonden. Hij kan ook koppelen aan VM-ware bijvoorbeeld en dan werkt het net zo goed. Er is dus geen sprake van een vendor lockin.”

 

Flash

Het gaat heel snel in de markt met flash arrays. HP levert nu al flash-disks van 1,9 TB, waar bovendien vijf jaar garantie op wordt gegeven. Reinders: “Ons storage platform, 3PAR, heeft een flash-optimized architectuur. Hierdoor is er geen limiet aan de zogeheten ‘wear’, waardoor er problemen kunnen ontstaan na een bepaald aantal keren schrijven en wissen. Wij hebben dit uitgebreid getest en kunnen daarom die 5 jaar garantie afgeven. Daarnaast hanteren we voor primaire storage van klein tot groot dezelfde architectuur. Andere aanbieders hanteren voor high-end, midrange en low-end verschillende architecturen, wat toch problemen oplevert voor bijvoorbeeld datacenters die willen opschalen, of bedrijven met die hun verschillende brancheoffices gelijk willen schakelen. Met onze identieke architectuur spelen die problemen niet.”

Bijna vanzelfsprekend zullen capaciteit stijgen en prijzen dalen. HP biedt nu flash-arrays aan voor de prijs van een traditionele disc-based array. “Alles wat een hoge performance nodig heeft, zal naar flash gaan,” voorspelt Reinders. “We zijn er dan ook best trots op dat on HP 3PAR StoreServ 7000 platform binnen twee jaar tijd het grootste midrange storage platform in Europa is geworden.”

 

Software Defined

Voor software defined storage bestaat nu al veel interesse en dat zal in 2015 zeker niet minder worden. HP levert onder de naam StoreVirtual al jaren software defined storage, en levert een trialversie van 1TB zelfs gratis mee met elke HP ProLiant server. Het is een gebied waar volgens Reinders het komende jaar zeker groei wordt verwacht, maar het is volgens HP niet het antwoord op alles. Wie specifieke functionaliteit nodig heeft, is vaak toch beter af met een meer traditionele storage architectuur.

 

Backup

Ook qua backup zullen we moeten leren omgaan met de enorme datagroei. “Dat begint met nadenken over welke data je überhaupt wilt backuppen,” zegt Reinders. “Of wat je ingeval van een disaster wilt restoren en welke data naar lange termijnarchieven kan op traditionele discs of zelfs tape. Vaak bestaat er in een noodsituatie een verwachting bij de business die IT helemaal niet waar kan maken. Helaas hebben nog maar weinig bedrijven dit op orde. Vanuit onze consultancypraktijk doen we al veel op dit gebied, maar we zien hierin ook een rol weggelegd voor onze partners.”

Voor het efficiënt maken van een backup levert HP Storeonce. Vóór het maken van de backup, dedupliceert Storeonce de data. “Je trekt de data daarmee als het ware vacuüm,” weet Reinders. “Het restoren van de data noemen we dan ook ‘re-hydrateren’.

Op korte termijn voorziet HP flinke verschuivingen op het gebied van storage met de opkomst van flashgeheugen, datacenters-in-a-box en het efficiënt en weloverwogen maken van backups. Met de ontwikkeling van ‘The Machine’ zal ‘The new style of IT’ nog beter gestalte krijgen.