4min Personeel

Mina Souliman: “Inclusiviteit zorgt voor een eerlijker en productiever bedrijfsklimaat”

Mina Souliman: “Inclusiviteit zorgt voor een eerlijker en productiever bedrijfsklimaat”

Channel manager bij Fortinet vertelt over haar ervaringen in de IT-wereld

De cybersecuritysector kampt met een aanzienlijk tekort aan talent: wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 4 miljoen extra professionals nodig. In Nederland is (volgens onderzoek) slechts 19% van alle mensen die in de ICT werken, vrouw.

Het aantal vrouwen dat in cybersecurity werkt is nog veel kleiner en dat is jammer, want deze sector biedt verschillende interessante carrièremogelijkheden, variërend van een beveiligingsarchitect tot een (sales)specialist in cloudbeveiliging. De security branche is niet alleen ‘booming’, het is ook een sector die flinke budgetten beschikbaar stelt voor bijscholing of omscholing. Mina Souliman, Channel Account Manager bij Fortinet Nederland, vertelt wat haar aantrekt in cyberbeveiliging en hoe leuke deze dynamische wereld is.

Interesse in technologie

“Al Sinds mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in technologie en cybersecurity. Op de middelbare school leerde ik HTML-code om zo websites te maken. Dat deed ik puur voor de lol en daar was ik ook goed in. Later, tijdens mijn opleiding International Business Management aan Haagse Hogeschool deed ik tevens een IT-minor. Dat vond ik echt geweldig en legde een mooie basis voor mijn verdere carrière.”

Werken bij Fortinet

“Drie jaar geleden startte ik als channel manager bij Fortinet. Het is een groot internationaal securitybedrijf dat dat in Nederland een flink team heeft. In mijn functie ben ik de contactpersoon voor onze MKB-partners. In de loop der jaren is mijn rol geëvolueerd naar een meer strategische positie, waarbij ik onze resellers help bij het verbeteren van hun interne bedrijfsprocessen en bij het uitstippelen van hun beveiligingsstrategieën en portfolio. Dit houdt onder andere in dat we samen een Partner Business Plan opstellen, marketingevenementen en -campagnes organiseren en onze partners ondersteunen met trainingen en certificeringen. Het is een boeiende functie bij een bedrijf dat snel met de markt meebeweegt. Dat past helemaal bij mij.”

Meer vrouwen in de IT

“Het is niet verrassend dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de cyberbeveiligingsindustrie. Maar gelukkig zie ik dat er een significante verandering in de markt is opgetreden. Steeds meer vrouwen willen graag in deze branche werken. Mooie carrièrekansen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden helpen hier zeker aan mee. Maar ook de initiatieven die diversiteit en inclusie in deze industrie moeten bevorderen, helpen goed.  In de IT-wereld zie ik dat steeds meer bedrijven zich inspannen om diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen te bevorderen, omdat dit essentieel is voor het creëren van een eerlijker en productiever bedrijfsklimaat.”

Man en vrouw op de werkvloer

“Ik geloof dat er verschillen zijn in de manier waarop mannen en vrouwen samenwerken en leiderschap tonen. Studies hebben aangetoond dat vrouwen vaak erkend worden voor hun transformationele en collaboratieve leiderschapsstijlen, waarbij de nadruk ligt op empathische communicatie en het opbouwen van relaties bij onderhandelingen en het oplossen van conflicten. Mannen zijn over het algemeen wat directer en nemen meer risico. Maar bedenk: externe factoren zoals cultuur en ervaringen hebben ook een grote invloed op gedrag en communicatiestijlen. Dat er verschillen zijn is eigenlijk niet zo relevant. Wat wel belangrijk is, is dat men zich realiseert dat een gezond bedrijf mannelijke en vrouwelijke talenten met verschillende achtergronden en leeftijden nodig heeft om écht succesvol te zijn.”

Vrouw op de IT-werkvloer

“Tegen vrouwen die overwegen om een carrière in cyberbeveiliging te beginnen, zeg ik: doen! Het is niet alleen leuk en interessant, maar biedt ook veel verschillende carrièremogelijkheden. Mijn advies is om op een professionele manier trouw te blijven aan jezelf. Je hoeft geen vaardigheden te laten zien die niet bij je persoonlijkheid passen. Vrouwen hebben net als mannen veel geweldige kwaliteiten en vaardigheden te bieden, vooral als ze samenwerken en hun krachten bundelen.”

Vrouwen-power

“Buiten de IT zie je vaak dat vrouwen elkaar professioneel ondersteunen. Het zou prachtig zijn als dat ook gemeengoed wordt in de securitywereld. Vrouwen kunnen elkaar helpen door niet alleen op te treden als mentor voor anderen, maar ook zelf op zoek te gaan naar mentorrelaties. Deel je ervaringen en begeleiding en help elkaar om je netwerk uit te breiden zodat je effectiever je carrière kunt uitstippelen. Bovendien dragen het geven van het goede voorbeeld, het opbouwen van zelfvertrouwen en het erkennen van prestaties bij aan een ondersteunende en inclusieve omgeving voor vrouwen. Op deze manier bevorderen we gendergelijkheid en ontstaat er een inclusieve professionele wereld. Mooier kan toch niet?”

Lees ook: