6min Zorg

Multidisciplinair samenwerken begint bij goede beelduitwisseling – Curaçao Medical Center

Multidisciplinair samenwerken begint bij goede beelduitwisseling – Curaçao Medical Center

In november 2019 opende het Curaçao Medical Center (CMC) in Willemstad haar deuren. Het hypermoderne ziekenhuis is uitgerust met de nieuwste apparatuur. Daarmee wil de overheid de gezondheidszorg op het eiland én in de regio naar een hoger niveau tillen.

Het CMC vervangt het Sint-Elisabeth Hospitaal dat al gebruikmaakte van het Sectra PACS. Dit ziekenhuis gebruikte daarnaast echter nog twee andere PACS-systemen, die onderling niet gekoppeld konden worden. Een doorn in het oog van ICT-manager Elmer Kwidama. “We hadden al heel lang de wens om met één PACS te gaan werken. Dat kwam toen helaas niet van de grond. Het was technisch veel te complex en erg duur.” Met de bouw van het nieuwe ziekenhuis was deze mogelijkheid er wel, vertelt coördinator systeemintegratie en PACS-beheerder Gianni Sille. “We moesten op een heleboel fronten opnieuw beginnen. Dit project kon daar mooi op meeliften.” De twee hadden meteen helder dat ze de enterprise imaging omgeving met Sectra wilden opzetten. “Sectra is in het verleden een belangrijke en betrouwbare partner geweest. De techniek die ze leveren is stabiel en de mensen die er werken zijn behulpzaam. Ze hebben veel kennis en ervaring en dat was erg prettig bij dit project.”

Wensen inventariseren

Het was wel duidelijk dat niet de techniek centraal moest staan, maar de wensen van de medisch specialisten. Kwidama vertelt: “We hebben een aantal sessies georganiseerd waarin we met alle medisch specialisten om tafel gingen. Sectra was bij al die gesprekken aanwezig en kon meteen de vertaalslag maken naar de techniek. Zo hadden we heel snel helder wat er wel en niet mogelijk was.” Er stonden twee onderwerpen centraal: hoe is de beeldopslag geregeld en in welk systeem doen we de verslaglegging? Sille: “Wij slaan de beelden zelf op, op eigen servers. We gebruiken de cloud om beelden te delen via de Image Exchange Portal (IEP) van Sectra, onafhankelijk van het PACS of VNA dat een ander ziekenhuis gebruikt.” Op deze manier worden circa 5000 beelden per jaar gedeeld met andere ziekenhuizen of diagnostische centra, want IEP wordt ook gebruikt als CMC-diagnostiek. “We werken nauw samen met een teleradiologiebedrijf in Nederland. Het is prettig dat door de koppeling met Sectra de beelden direct zonder vertraging op hun scherm staan.”

Technische implementatie in één maand

CMC ging gelijk live met een grote groep specialismen: cardiologie, interventiecardiologie, gynaecologie, oogheelkunde, orthopedie, MDL, de longartsen en neurologie. Andere specialismen staan nog in de rij. “We moeten nog live met KNO, dermatologie en de plastisch chirurgen”, zegt Kwidama. “Op de lange termijn staat oncologie nog op de planning. De technische implementatie hebben we in één maand tijd gedaan.” Dat was te danken aan een goede voorbereiding, waar Sectra nauw bij betrokken was. “We hadden helder welke systemen moesten worden aangesloten en hoe we die koppelingen moesten realiseren. Er was eigenlijk maar één tegenvaller: de interventiekamer in het nieuwe ziekenhuis was nog niet gereed. We moesten het Sectra-systeem koppelen aan de oude interventiekamer, maar daar lag geen kabel. Daarom hebben we een fiberverbinding gerealiseerd om ze te koppelen. Dat heeft wel wat hoofdpijn opgeleverd, maar het werkte.”

Snelle adoptie door medisch specialisten

De gewenning aan de nieuwe werkwijze verliep bijzonder soepel. Medisch specialisten en ondersteunend personeel waren vanaf dag één enthousiast. Dat had ook te maken met de verhuizing, zegt Kwidama. “Alles was nieuw: het gebouw, veel van de apparatuur. Dan kan een nieuwe manier van beeldopslag en verslaglegging er ook nog wel bij. Bovendien is het Sectra-systeem heel gebruiksvriendelijk. Het wijst zich vanzelf. We hebben nauwelijks vragen gekregen, eigenlijk alleen maar enthousiaste reacties.”

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Kwidama voelt de verantwoordelijkheid om ziekenhuizen uit de regio op dit vlak ook vooruit te helpen. “Ik kan natuurlijk niet voor hen beslissen. Ik kan alleen maar zeggen dat er vaak meer technische mogelijkheden zijn dan ziekenhuizen wellicht zelf denken.” Naast de leidende rol in de regio trekt het CMC ook steeds meer buitenlandse patiënten aan. Daar is zelfs een aparte unit voor ingericht: International Patient Care. Het gaat enerzijds om patiënten vanuit het continent die op zoek zijn naar betere of goedkopere zorg. Anderzijds gaat het om toeristen die het eiland bezoeken. “Er zijn zelfs cruiseschepen die hun route verleggen omdat er een zieke patiënt aan boord is die dringend specialistische medische zorg nodig heeft”, weet Kwidama.

Meer MDO’s, snellere diagnostiek

De grote vraag is natuurlijk wat patiënten uiteindelijk merken van het nieuwe enterprise imaging systeem. Veel, denkt Sille. “We zien gewoon dat er meer MDO’s zijn sinds we met Sectra Enterprise Imaging werken. Die overleggen worden beter gefaciliteerd, want je hebt alle beelden vanuit één systeem bij de hand. Daarnaast is de diagnostiek efficiënter. Zodra een beeld is gemaakt, kan de arts het al bekijken. Als hij twijfelt en wil overleggen met een collega of met onze Nederlandse diagnostiekpartner, dan kan dat ook meteen. Je kijkt allebei op je eigen werkkamer naar hetzelfde beeld, je kunt dingen aanwijzen. Dat is allemaal veel makkelijker en sneller geworden.”

Drie tips

Voor andere ziekenhuizen die overwegen over te stappen op een enterprise imaging systeem, hebben Kwidama en Sille drie adviezen. “Organiseer vooraf sessies met de medisch specialisten, zodat je helder hebt wat hun eisen en hun wensen zijn. Zo kun je een omgeving creëren die aansluit bij hun behoeften,” zegt Kwidama.
Denk niet in problemen, maar in oplossingen. Sille: “Bij ons zijn de oogartsen later aangesloten. Zij gebruiken behoorlijk veel en best bijzondere beeldvormingstechnologie. Je kunt dan denken: dat wordt lastig. Maar Sectra heeft hier veel ervaring. Het leek een specialisme dat mogelijk problemen zou opleveren vanwege de hoge resolutie van de beelden. Achteraf gezien is oogheelkunde het specialisme dat we het snelst hebben aangesloten, terwijl we juist daar uitdagingen hadden verwacht.”
Let bij de selectie van een leverancier niet alleen op de functionaliteiten van het systeem, maar vooral ook op de service die er geboden wordt. Kwidama: “Wij hebben Sectra puur gekozen omdat we uit onze eerdere samenwerking wisten dat het een betrouwbare partij is die met ons meedenkt. Zij beschikken over kennis en expertise die wij niet hebben en ook niet hoeven te hebben. Ik kan alleen maar zeggen: maak hier gebruik van. Wij hebben daardoor veel vaart kunnen maken.”

Meer informatie: www.sectra.com/benelux

Lees ook: