3min Security

Vijf succesvolle methoden om je bedrijfsdata te beschermen

Vijf succesvolle methoden om je bedrijfsdata te beschermen

Het laatste wat je als organisatie wil is dat bedrijfskritieke gegevens worden gestolen. Of nog erger: op straat belanden. Gelukkig zijn er vele data security-methoden om aanvallen van buitenaf te weren of (wanneer dat niet lukt) je bedrijfsdata te beschermen. De volgende vijf methoden helpen je alvast goed op weg.

Trainen van gebruikers

Een van de meest kritische factoren bij gegevensbeveiliging is ongetwijfeld het trainen van gebruikers. Denk aan het herkennen van phishing-e-mails die aanvallers gebruiken om toegang te krijgen tot je bedrijfsnetwerk. Hierin vragen ze bijvoorbeeld aan een gebruiker om op een link te klikken en zijn wachtwoord te wijzigen. KnowBe4, leider op het gebied van security awareness-trainingen, biedt goede tools om eindgebruikers te trainen en te testen, onder andere door het sturen van gesimuleerde phishing-e-mails. Bedrijven die hun gebruikers opleiden en testen lopen gemiddeld 87% minder minder kans om het slachtoffer te worden van dit soort aanvallen.

Data-encryptie

Veel hackers gebruiken ransomware om gegevens te stelen en dreigen deze openbaar te maken, tenzij je betaalt. Zoals we het afgelopen jaar hebben geconstateerd, kunnen datalekken een bedrijf veel geld kosten en hun reputatie schaden. Encryptie biedt hier uitkomst. Waar het niet kan voorkomen dat een aanval het bedrijf binnendringt, beschermt het wel de vertrouwelijkheid van de gegevens, omdat deze versleuteld zijn. De juiste gegevenscodering kan dus een groot verschil maken als je gegevens worden onderschept en gelezen.

Data-maskering

Net als encryptie beschermt data-maskering de vertrouwelijkheid van je gegevens. Het verschil zit hem in de manier waarop gegevens worden gearchiveerd. Data-maskering verandert de dataset, zodat vitale informatie tussen groepen kan worden gedeeld waardoor meer mensen toegang hebben tot de gegevens zonder dat de vertrouwelijkheid van gegevens in gevaar komt. Dit wordt bereikt door unieke ID’s te koppelen aan secties met geprivilegieerde informatie, zodat gegevenssets breder kunnen worden gedeeld.

Gegevens wissen

Wanneer bepaalde oude apparaten niet langer nodig zijn, is het verstandig om de gegevens te wissen. Een goede inventarisatie en verwijdering van ongewenste apparatuur die bedrijfsgegevens bevat, is misschien wel het eenvoudigste onderdeel van uw data security-plan. Er zijn veel verschillende methoden om deze gegevens van deze apparaten te verwijderen. Denk aan het gebruik van een algoritme dat de harde schijf versleutelt.

Dataveerkracht

Dataveerkracht houdt in dat je gegevens beschermt tegen gebeurtenissen die ertoe kunnen leiden dat bedrijfsgegevens verloren gaan en/of niet kunnen worden hersteld. Dat geldt net zo goed voor aanvallen van hackers als voor een brand of lekkage. De eenvoudigste manier om gegevens lokaal te beschermen, is door te investeren in een RAID-configuratie, een bewezen techniek die al jaren oud is, maar nog steeds een zekere garantie biedt dat je data niet verloren gaan wanneer een van de harde schijven crasht.

Lees meer over een aantal best practices van KnowBe4 of vraag een data gap-analyse aan om inzicht te krijgen in uw belangrijke data-uitdagingen.

Auteur: Lloyd Hopper, Senior Director Technical Sales Benelux & ACH van Veeam Software

Lees ook:
Dit zijn de technologietrends van Veeam voor 2021