Dit zijn de technologietrends van Veeam voor 2021

Het doen van voorspellingen is gewaagd, zeker na een jaar als 2020. Desondanks verwacht ik de volgende technologietrends in het nieuwe jaar te zien.

1. Meer focus op het beveiligen van online collaboratieplatformen
Doordat veel organisaties thuiswerkinitiatieven zullen blijven uitbreiden, zal het vertrouwen op cloudgebaseerde collaboratieplatformen zoals Microsoft Teams en Slack alleen maar toenemen. Dit betekent dat meer teams de kracht van de cloud zullen gaan gebruiken om de datastroom afkomstig van deze platformen op te slaan. In 2021 zal dit meer focus op, bewustzijn van en behoefte aan databeveiligingsmanagement creëren voor collaboratiesoftware.

2. Softwaregedefinieerde modellen worden prominenter
Werken op afstand tijdens de pandemie heeft een grote impact gehad op de manier waarop we omgaan met hardware in 2020. De inzet van hardware wordt minder naarmate we overschakelen op softwaregedefinieerde modellen. We hebben een verschuiving gezien naar backup-as-a-service. Dit is een trend die doorzet in 2021, waarin softwaregedefinieerde modellen centraal komen te staan.

3. Hergebruik van data met behulp van machine learning
Hergebruik van data met behulp van machine learning neemt toe. Deze trend bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar de adoptie hiervan zal toenemen naarmate organisaties erkennen hoe het hen kan helpen de data die zij al bezitten te analyseren en opnieuw te gebruiken. Door gebruik te maken van machine learning zullen organisaties uiteindelijk slimmer kunnen opereren.

4. Afname in boetes voor compliance-schendingen
In 2019 zagen we een enorme piek in het aantal boetes voor compliance-schendingen, wat duidelijk maakte hoe serieus GDPR (AVG), CCPA en andere instanties genomen moeten worden. Nu dit onderwerp breed aandacht heeft gehad en het bewustzijn over online privacy enorm is toegenomen, zal de focus verschuiven naar de consistentie van privacy-reguleringen. Het aantal boetes voor compliance-schendingen zal daarmee ook afnemen.

5. Ontwikkelaars krijgen meer zeggenschap
Historisch gezien kiezen ontwikkelingsteams een top-down-benadering bij het verplaatsen van data naar de cloud. Echter is dit tijdens en na de pandemie niet langer het geval vanwege de directe versterking van cloudgebaseerde omgevingen. In 2021 zien we dat CIO’s afhankelijker worden van hun DevOps-teams die meer zeggenschap krijgen over de inzet van datastrategieën. Dit resulteert in een toename in mobiliteit van workloads in correlatie met een toename in cloud data management-technieken.

6. IT-uitgaven zullen na 2020 weer aantrekken
Ondanks de economische turbulentie die is veroorzaakt door de pandemie in 2020, gaan we in het nieuwe jaar een toename zien van 5 tot 10% in de algemene IT-uitgaven. Uitgaven zullen met name gericht zijn op beveiliging, algemene systeem-modernisering (backup, applicaties, cloud-migraties, etc.) en vernieuwing van de hardware.

Ondanks de onzekere toekomst, helpt Veeam organisaties te allen tijde de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Voor meer informatie, bezoek de website. 

Auteur: Danny Allan, Chief Technology Officer bij Veeam

Lees ook:
Vijf succesvolle methoden om je bedrijfsdata te beschermen

Gerelateerde berichten...