Data vormt het hart van de ziekenhuisorganisatie en verdient de beste zorg wat betreft beveiliging, beheer en beschikbaarheid. De toenemende groei aan data en de complexe materie maken datamanagement voor ziekenhuizen en andere zorgorganisaties enerzijds een harde noodzaak, maar anderzijds een steeds lastiger opgave. “De kosten rijzen vaak de pan uit”, zegt Willem Linschoten, oprichter van Zettastor, een kleine snelgroeiende it-specialist op het terrein van datamanagement en storage. “En dat is echt niet nodig! Met slim datamanagement kan een gemiddeld ziekenhuis jaarlijks tonnen, zo niet miljoenen euro’s besparen. En daarbij de data beter ontsluiten en veiliger beheren.”
Linschoten weet waarover hij spreekt. Niet alleen heeft hij bijna twintig jaar ervaring in enterprise datamanagement op basis van de oplossingen van marktleider Commvault. Vandaag de dag verzorgt zijn onderneming Zettastor het datamanagement voor een snel groeiend aantal enterprise omgevingen, onder wie enkele zeer grote overheidsorganisaties, waaronder de op twee na grootste it-omgeving van Nederland. Daarnaast telt de portfolio van Zettastor ook vier ziekenhuizen. “De mensen daar zijn razend enthousiast over wat wij op basis van Commvault voor hun datamanagement kunnen doen. We hebben voor hen al spectaculaire kostenbesparingen gerealiseerd en dit is nog maar aan het begin…”
Lappendeken
Het probleem bij veel grotere organisaties, inclusief ziekenhuizen, is volgens Linschoten dat er traditioneel vanuit hardware wordt gedacht, aangeschaft en geconfigureerd. “Eerst werd bepaald dat er met hardware van bijvoorbeeld leverancier X of Y zou worden gewerkt. En vervolgens werd er software aangeschaft die op die specifieke hardware draaide.” Met als gevolg vaak een lappendeken aan verschillende soorten hard- en software binnen dezelfde organisatie, die niet of nauwelijks met elkaar kunnen praten; een enorm inefficiënt en kostbaar geheel.
Ziekenhuizen gebruiken van oudsher vaak een PACS – Picture Archiving and Communication System. Dat werd destijds geleverd met een eigen infrastructuur voor storage en backup. Hierdoor praten verschillende omgevingen niet of nauwelijks met elkaar. Dit is niet alleen een nachtmerrie voor het beheer en de kosten. “Het hindert ook de flexibiliteit binnen ziekenhuizen”, weet Linschoten. “Het wordt steeds belangrijker om over de hele keten van het ziekenhuis informatie te verkrijgen en te verstrekken – van röntgen-afbeeldingen tot aan EPD-informatie. Dit kan nu met Commvault Clinical Archive, een recente uitbreiding op het platform van Commvault.” Hierdoor kan datamanagement nu echt ziekenhuisbreed en regionaal over ziekenhuizen heen worden toegepast. Voor de e-mailomgeving, de database, het EPD én de klinische data die door PACS’en worden gegenereerd (radiologie, röntgen, pathologie enzovoort).
Commvault
Commvault is volgens onder meer Gartner de onbetwiste marktleider als het gaat om storage en datamanagement. Het bedrijf is vooral bekend van de backup-, recovery- en archiveringsoplossingen. Maar ze doen veel meer. Zo heeft Commvault een platform ontwikkeld dat modulair kan worden opgebouwd. Dit ‘software defined’ platform kan op iedere hardware draaien. Voor het platform heeft Commvault een systeem gebouwd waarin alle klinische data volledig onafhankelijk – van leveranciers, infrastructuur en applicaties – kan worden beheerd. De verschillende Commvault-oplossingen – backup, recovery, storage, cloud en infrastructuurbeheer, compliance en archivering – draaien als losse modules op één platform. Alle business- en klinische applicaties, plus de daaruit voortkomende data, functioneren dus op dezelfde basis. Hierdoor kan beleid voor retentie, lifecycle management en analytics worden gedefinieerd. Rens Koopman, Country Manager Benelux bij Commvault: “Ziekenhuizen kunnen nu op dit single platform het datamanagement van hun ict-omgeving – het EPD en de backoffice – beheren samen met omgevingen die traditioneel los staan van ICT, zoals een PACS.”
Minder tijdrovend, minder complex
Omdat het is geïntegreerd in Commvaults platform, werkt het Clinical Archive volledig onafhankelijk van bestaande applicaties en (virtuele) hardware. Een PACS gebruikt doorgaans de DICOM-standaard voor het opslaan van beelden. René Wolting, systems engineer bij CommVault: “Iedere leverancier doet dat echter op een eigen wijze. Sommige PACS-leveranciers voegen ook voor de vendor specifieke informatie toe aan de DICOM objecten. In het CommVault Clinical Archive wordt alle data op een neutrale wijze opgeslagen, waardoor het onderling uitwisselbaar en goed bereikbaar is.” XDS is tevens onderdeel van Commvault Clinical Archive waardoor ook ‘niet-DICOM’ objecten in hetzelfde platform beschikbaar gesteld kunnen worden en eenvoudig deelbaar zijn tussen meerdere ziekenhuizen.
Als corporate member van IHE en participerend in zogenaamde ‘Connectathons’ beschikt CommVault over de benodige validatie voor een groot aantal profielen die relevant zijn voor deze oplossing. Door de unieke en snelle wijze waarop Commvault de data migreert en opslaat in Commvault Clinical Archive, zijn toekomstige PACS migraties minder tijdrovend en minder complex. De data in een werkelijk neutraal archief hoeft in de toekomst namelijk niet nog eens gemigreerd te worden. Daardoor kan een beeld van het ene PACS worden geïnterpreteerd door een nieuw in te zetten PACS van een ander type of merk. Bovendien kan een ziekenhuis andere (PACS) leverancierskeuzes maken en de geslotenheid van traditionele systemen doorbreken.
Het Commvault platform hoeft niet per se als volledig platform te worden opgezet. “Je kunt het ook prima modulair inzetten”, vertelt Linschoten. “Een afdeling die een migratie wil doen, kan kiezen voor de module Clinical Archive. In plaats van de traditionele PACS silo-infrastructuur, begint die ene afdeling dan met een leveranciersonafhankelijk archief. Tijdens de migratie verzorgen wij de opschoonacties en garanderen de integriteit van de data.”
Miljoenenbesparingen
“Ik durf te stellen dat wij voor ziekenhuizen enorme bedragen op hun it-budget kunnen besparen”, zegt Linschoten. “Dat hebben we al aangetoond. Alleen maar door het datamanagement slimmer te organiseren.” Hij vertelt over het middelgrote ziekenhuis (2700 medewerkers) dat onlangs bij Zettastor aanklopte. “Zij moesten een uitbreiding doen op de opslag van de data, die € 100.000 zou gaan kosten. Wij hebben ervoor gezorgd dat ze maar € 30.000 hoeven te betalen. Bij Zettastor denken wij in oplossingen voor de klant. Als basis gebruiken we daarvoor het marktleidende platform van Commvault – want software is de toekomst – en wij zijn compleet hardware onafhankelijk.” Daarbij verzorgt Zettastor, als specialist in data management en Platinum-business partner van Commvault, het complete traject. Van A tot Z: van architectuur en design via implementatie tot en met support. “Door de inzet van dit Commvault platform en door Zettastor aan de knoppen te laten draaien, kunnen ziekenhuizen gigantisch veel geld besparen”, herhaalt Linschoten nog maar eens. “Met Commvault zit alle benodigde intelligentie in de software en kun je optimaal gebruikmaken van gewone standaard hardware. En als je wilt, kunnen we alles ook in de cloud laten draaien, en kunnen wij het volledige beheer voor je doen.”
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Willem Linschoten via www.zettastor.eu.