Facebook-check sollicitanten zegt niets over werkkwaliteiten

ICT-sector vrouwen en mannen

Een Facebook-check van een sollicitant is niet alleen verboden, maar levert ook geen nuttige informatie op over de werkkwaliteiten van de kandidaat. Dat zegt onderzoeker Liwen Zhang van de UNSW Business School in Sydney.

Liwen Zhang deed het onderzoek ondanks het verbod, omdat blijkt dat veel recruiters zich toch vaak wagen aan een bezoekje aan het sociale medium. Ze willen zo toch meer over de kandidaat te weten komen. Voornaamste motivatie is dat een cv niet alles zegt over de kandidaat.

Nederland

In Nederland mag dat sinds 2017 niet. En ook Europese privacywetgeving stelt dat recruiters niet naar kandidaten mogen zoeken, niet op zoekmachines of sociale media. Dat mag zelfs niet als een sollicitant daarmee akkoord gaat omdat kandidaten vanwege hun positie op dat moment moeilijk nee kunnen zeggen.

In het onderzoek van de UNSW Business School wordt bijvoorbeeld gerefereerd aan een Facebook-check van een bedrijf waarbij kandidaten vanwege foto’s van tatoeages of foto’s in badkleding op het sociale medium niet werden aangenomen.

Zelfs een incompleet profiel op het netwerk zou al vragen oproepen. Verder kan etniciteit en op het netwerk gedeelde standpunten een onevenredig zware rol spelen en zelfs discriminatie in de hand werken.

Bovendien blijkt dat hoe meer irrelevante informatie een recruiter over een kandidaat ziet, hoe slechter en ongefundeerder het oordeel is. Daarom is het volgens de onderzoekers als recruiter beter om alleen werkgerelateerde gegevens in de beoordeling te gebruiken.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X