Geen gegevensuitwisseling met EU? Dan vertrekt Facebook

sociale media Facebook

Als er geen goede gegevensuitwisseling van de VS met de EU komt, zal Facebook uit Europa vertrekken. Volgens Vice News is deze melding geen dreigement van de techreus, maar een consequentie.

Facebook stelt dus ook dat dat terugtrekken uit de EU logisch is, gezien het het feit dat het bedrijf alleen kan functioneren met een goede internationale gegevensuitwisseling. In Europa gaat het dan om zeker 410 miljoen gebruikers.

Voorkomen

Europese regelgevers willen intussen voorkomen dat het bedrijf persoonlijke data van Europese gebruikers verplaatst naar en opslaat in de VS. Er is bezorgdheid over data die in de VS in handen is van bedrijven als Facebook en het toezicht daarop. Facebook mist dan overigens wel vele miljarden aan inkomsten.

De uitspraken werden gedaan tijden een beroepszaak in de Ierse stad Cork. De zaak over gegevensuitwisseling is het gevolg van een beroep van Facebook tegen de eis  de Ierse privacywaakhond DPC, om te stoppen met gegevensuitwisseling aan de VS van Europese persoonsgegevens. De Ierse rechter stelde eerder een verbod in op de uitwisseling van Europese persoonsgegevens met het bedrijf in de VS.

Facebook stelt dat dit verbod schadelijk is voor Europa. Het Ierse hof stelt echter dat het niet zo kan zijn dat gegevens mogen worden uitgewisseld met een land waar gegevens van Europeanen minder goed beschermd zijn. Facebook stelt dat het uitwisselen van gegevens alleen gestopt kunnen worden als er een langetermijnoplossing is. Tot die tijd moet het uitwisselen van gegevens gewoon kunnen doorgaan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X