Facebook Duitsland mag geen gebruikersdata meer verzamelen zegt Bundeskartellamt

privacy

Facebook mag in Duitsland geen gebruikersdata meer verzamelen. Dat zegt de Duitse tegenhanger van de ACM, het Bundeskartellamt op grond van drie jaar onderzoek.

Ook gebruikers volgen op andere websites dan die van Facebook zelf, via de knop ‘vind ik leuk’ en gegevens van gebruikers koppelen tussen de andere Facebookbedrijven WhatsApp en Instagram is vanaf volgende maand verboden. Alleen na specifieke toestemming mag de techreus data tussen de divisies van het bedrijf verzamelen.

 

Macht

Het Bundeskartellamt hekelt vooral de koppeling van data tussen de diverse Facebookdivisies. Alles dat een gebruiker liket op andere sites wordt nu teruggebracht tot het account van een gebruiker. De techreus dwingt volgens de Duitse kartelwaakhond gebruikers tot ongebreideld data verzamelen en vergaart zo macht op een ongeoorloofde manier. “Facebook moet dus zorgen voor maatregelen en websites met Like-knoppen moeten voortaan expliciet toestemming geven om data te verzamelen,” zo stelt het rapport.

Facebook zelf zegt in een reactie het niet eens te zijn met de uitspraken. Volgens het sociale netwerk onderschat Duitsland de positie van de concurrentie, die in Duitsland volgens hen vrij hevig is. De techreus stelt dat in Duitsland ‘slechts’ 60 procent gebruikmaakt van het netwerk.

 

Messenger

Eerder deze maand hekelde de Duitse minister van Justitie Katarina Barley tegenover het nieuwsblad en site Politico al de plannen van het netwerk om Messenger, WhatsApp en Instagram samen te voegen. Volgens Barley heeft dit een ongewenst en zelfs onwettig monopolie tot gevolg.

Volgens Barley leidt de fusie van de chatdiensten tot “grote vragen rond zowel databescherming als mededinging.” De minister stelt dat Duitsland, als de plannen doorgaan, de Europese wetgeving zal handhaven.

De plannen voor de fusie zouden pas volgend jaar ingaan en dat was dan ook de reden van de voortijdige waarschuwing van de Duitsers.

 

Toestaan

De bedoeling van die wetgeving was nu juist dat berichtendiensten moeten toestaan dat je van meerdere platforms tegelijk op een gelijkvormige manier gebruik kunt maken.

“Het idee zou eigenlijk moeten zijn dat dat gebruikers van kleinere en veiligere messengers in staat moeten zijn om berichten te sturen naar bijvoorbeeld WhatsApp-gebruikers.”

Gerelateerde berichten...