FME: Nieuw kabinet moet volop inzetten op Smart Industry

2023

Het is aan het volgend kabinet om het programma Smart Industry volop te steunen, zowel financieel als in beleid. Vooral in het belang van het MKB moet de uitvoering van het programma snel van start gaan Dat zegt branchevereniging FME in een brief aan het kabinet.

Die groep bedrijven vindt het nog lastig om vergaande digitalisering van apparaten, productiemiddelen en de organisatie te implementeren. Die oproep aan het volgend kabinet doet het programmabureau naar aanleiding van een nieuw rapport van onderzoeksbureau Dialogic. Het bureau werkt aan innovatievraagstukken in het publieke domein. De afgelopen maanden deden ze onderzoek naar de stand van zaken rondom Smart Industry.

Spoed

De 45 Smart Industry-fieldlabs bereiken zo’n 680 bedrijven. Ze creëren 1.400 banen en bieden aan iets meer dan 14.000 mensen een training. Het is een zeer kansrijk programma, dat bedrijven helpt bij de steeds snellere digitalisering. “Als bedrijven niet meegaan in deze vaart der volkeren, zullen ze op termijn inboeten aan concurrentiekracht. Daarom moet Smart Industry hoog op de politieke agenda van het volgende kabinet en meer bedrijven moeten zich bij het programma aansluiten.” Dat zegt Smart Industry- en FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

Het Smart Industry-programma bracht een beweging in Nederland op gang die gericht is op het digitaliseren van de maakindustrie. Dat gebeurde naar analogie van het Duitse Industrie 4.0. Grote bedrijven en eerste- en tweedelijns toeleveranciers, samen met kennis- en onderwijsinstellingen, werken aan de toekomst van de Nederlandse industrie. Zonder deze publiek-private samenwerking was die snelle beweging niet mogelijk. Maar ondanks de brede bekendheid van ervan zijn teveel bedrijven niet geactiveerd.

Daarom is meer landelijke coördinatie nodig. De samenwerking met de regio’s moet intensiever worden. “Spoed is gewenst, want digitalisering van de industrie is nooit af. Concurrentiekracht versterken vraagt om koploperschap op digitalisering. De snelheid daarvan bepaalt ons succes. Hoewel er met minimale middelen en veel vrijwillige inzet van betrokken organisaties een maximum resultaat is bereikt, moet het Smart Industry-programma nu haar impact vergroten, om meer industriële bedrijven te bereiken en te helpen met digitaliseren over hun hele waardeketen”, zegt Dezentjé.

Foutloos

De coronacrisis maakt duidelijk dat iedere speler in de keten snel en foutloos digitaal data moet kunnen uitwisselen. Ze moeten orders aanpassen en de productiesnelheid kunnen waarborgen. Dit geldt ook voor de samenwerking over de grens met Duitsland. Daar startten sinds kort diverse gezamenlijke projecten. Het Dialogic rapport helpt Smart Industry kritisch naar haar activiteiten te kijken en keuzes te maken over hoe je het bereik en de impact de komende jaren kunt vergroten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...