FNV: VodafoneZiggo gul voor aandeelhouder, krent voor medewerker

mobiel bellen op straat

VodafoneZiggo is gul voor aandeelhouder, maar een krent voor hun medewerkers. Dat zegt de FNV, die een gapend gat ziet tussen het eindbod van de FNV  en het bod van VodafoneZiggo van eerder dit jaar.

Het eindbod dat de werkgever voor de zomer gaf, ligt mijlenver af van de vakbondseis. VodafoneZiggo bood twee opties: óf een eenjarige cao met een loonsverhoging van 1,5% en €75 per maand extra vanaf 1 juli 2022 (terwijl de huidige cao op 31 december 2021 afliep). Of een tweejarige cao waarin er naast de voorwaarden uit optie 1 vanaf 1 juli 2023 nog eens 2% extra loon wordt geboden. Dat bod werd door de bonden afgewezen. Intussen is de inflatie alleen maar gestegen. Nu er nieuwe eisen van de bonden liggen, gaan de partijen op 4 oktober weer om de tafel.

Vergeten

Bestuurder Geeta Heera van vakbond FNV: “Opvallend is dat VodafoneZiggo de hand op de knip houdt voor de medewerkers, maar gretig de portemonnee trekt voor de aandeelhouders. Vorig jaar werd er €530 miljoen uitgekeerd als dividend. Dat is ruim €50 miljoen meer dan de totale loonkosten die het bedrijf dat jaar had. Met die €50 miljoen kun je bijvoorbeeld de lonen met ruim 10% laten stijgen. En dit jaar lijkt er nog meer geld naar de aandeelhouders te gaan. Als dat zo doorgaat is er binnen drie jaar tijd ongeveer €1,5 miljard naar de aandeelhouders gegaan. Misschien dat de werkgever vergeten is wie dat geld voor ze verdient?”

De FNV zet daarom in op een inflatiecorrectie (via automatische prijscompensatie) om de koopkracht te behouden voor nu en in de toekomst. Daarnaast een minimumuurloon van €14 en €100 per maand erbij voor iedereen. Heera: “Dit is keihard nodig, omdat veel medewerkers te weinig verdienen en door de torenhoge inflatie straks de rekeningen niet meer kunnen betalen. Het geld is aanwezig om deze rechtvaardige eisen in te willigen.”

Eindbod

Heera: ‘Het eindbod was natuurlijk volstrekt onder de maat. Hiermee gaan de VodafoneZiggo-medewerkers, die trots zijn op hun werk en al jarenlang voor goede resultaten zorgen, er in koopkracht fors op achteruit. Zowel dit jaar, als volgend jaar. Als deze werkgever graag personeel wil behouden, zal hij echt veel meer waardering moeten tonen voor al die mensen die het geld voor de aandeelhouders verdienen maar er zelf maar weinig van terugzien.’

Lees ook:
  • FNV doet oproep aan Nokia om eerlijke loonsverhoging
  • Als informatiehub van verschillende instanties moet IT van Verzuimdata het altijd doen

Gerelateerde berichten...

X